secundair logo knw 1

Foto Waterschap Limburg

Aannemerscombinatie Dijkzone Alliantie heeft de kleppen geplaatst in de zelfsluitende vlotterkering in het Limburgse Steyl. Het gaat in eerste instantie om 12 delen, 2 kleppen volgen later, aldus het Waterschap Limburg. 

De kleppen zijn gemaakt door Hollandia Infra in Krimpen aan den IJssel, waar eerst de kleppen zijn getest. Het bedrijf vormt met Ploegam en Dura Vermeer de Dijkzone Alliantie die in opdracht van het Waterschap Limburg de vlotterkering bouwt. 

De kering wordt 134 meter lang, met een hoogte van 3 meter. Bij hoogwater wordt de vlotter omhooggeduwd door het water dat in de betonnen bak loopt. Elke klep bestaat uit een stalen frame waaraan een drijflichaam is bevestigd. 

Na het inhijsen van de kleppen staat het afmonteren van de rubberen waterafdichtingen van de kering en het testen van de waterdichtheid op het programma, schrijft Waterschap Limburg. Dat gebeurt in september en oktober. “Zo zorgen we ervoor dat de nieuwe kering gereed is voor het hoogwaterseizoen dat officieel 15 oktober start.”

Bij normale waterstanden fungeren de kleppen als een recreatievlonder. Deze wordt in Steyl het ‘balkon aan de Maas’ genoemd. Naast de bouw van de kering wordt het gebied binnendijks opnieuw ingericht. Eind augustus wordt gestart met afrondende infrastructurele werkzaamheden, aldus het waterschap.

De realisatie van de zelfsluitende waterkering in Steyl is onderdeel van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP).


LEES OOK:
H2O Actueel: In Steyl begint de victorie voor de vlotterkering

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Natuurlijk goed/winst dat bomenstructuur behouden blijft maar het blijft doodzonde een onnodig als de populieren gekapt worden. De oudere populieren kunnen prima nog wel 100 jaar behouden blijven mbv toepassing van een speciale snoeimethode. Stichting Het Wantij te Dordrecht heeft in de gemeente Dordrecht de snoeimethode van bureau Storix voor Bomen en Landschapsbeheer weten te introduceren. Daartoe heeft de Stichting een rapport laten maken waarin de essentie van deze methode wordt beschreven. (Er moest wel wat weerstand worden overwonnen maar de weg naar grootschalige kap van populieren in de toekomst volgens het zgn "populieren protocol" is van de baan). 
Dat was het begin van meerdere projecten in Dordrecht. Onlangs zijn nog populieren van zo,n 125 jaar oud gesnoeid om duurzaam te behouden die langs het riviertje het Wantij staan. De eerder voorgenomen kap van vele andere, 80 jaar oude bomen, werd voorkomen. Vorig jaar werd een artikel geplaatst in Trouw waarop reacties zijn gekomen uit meerdere steden.
Inmiddels zijn bewoners uit Den Haag, Rotterdam en Amsterdam zich in gaan zetten voor behoud populieren in hun omgeving.  Op het blog   https://blog.hetwantij.com/ vindt u meer via zoekfunctie "populieren".
Het blog wordt binnenkort geactualiseerd met de nieuwe informatie en rapporten. Graag zien we dat ook deze populieren langs de Maas een kans krijgen duurzaam oud te worden!
Secretaris Cor Goosen 
10.000.000 kilo zout per schutting? Klopt dat wel?
Wat voor de Waddenzee geldt evenzeer voor de wateren in de Zuidwestelijke Delta. Er is dingend behoefte aan zoet water en sediment/ slib om de dynamiek daar terug te brengen. En zo met klimaatverandering te kunnen omgaan. 
Op zo'n manier kan je wel stoppen met beleid maken en gaan we echt overal 'verstandig' bouwen.