Waterschap Drents Overijsselse Delta reserveert de komende jaren een miljoen euro per jaar voor de bestrijding van water- en oeverplanten, die van nature niet in Nederland voorkomen. Het jaarlijkse budget wordt met 300.000 per jaar opgehoogd vanwege de groeiende verspreiding van deze planten.
“We hebben te maken met nieuwe exoten en meer verspreiding”, verklaart Evelien Bakker, specialist beheer en onderhoud bij Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta). Daarbij gaat het om planten als de Grote Waternavel, Parelvederkruid, Ongelijkbladig Vederkruid, Waterteunisbloem, Watercrassula, Waterwaaier, Japanse Duizendknoop en Grote Bereklauw. “Voor deze planten verplicht Europese regelgeving ons om ze beheersbaar te houden.”
Doel van WDODelta met deze extra financiële inspanning is in elk geval om verdere verspreiding van de planten te voorkomen en de locaties te verkleinen waar ze nu al voorkomen. “Op dit moment kiezen we voor een aanpak waarbij we de planten met wortel en tak verwijderen. Bij planten als het Ongelijkbladig Vederkruid zien we al duidelijke successen. Bij de Waterwaaier gaat dat langzamer.”
Het terugdringen van de niet inheemse planten, is volgens Bakker van belang om (onderwater)natuur te beschermen. “Dat geldt bijvoorbeeld zeker in Natura2000 gebieden als De Wieden en Weerribben. Daar is sprake van een directe bedreiging van kwetsbare natuur.”
Ook denkt Bakker dat het behalen van de waterkwaliteitsdoelen uit de Kaderrichtlijn Water moeilijker wordt door de invasieve waterplanten. Bijvoorbeeld als watergangen dichtgroeien omdat de exotische waterplanten zich snel uitbreiden en het zuurstofgehalte daardoor verandert. “Deze extra investering is echt nodig om aan de geldende regels te kunnen voldoen. Daarbij werken we natuurlijk samen met gebiedsbeheerders als Staatsbosbeheer en we vragen ook om hulp van inwoners. Want veel exoten komen uit tuinvijvers en aquariums."