secundair logo knw 1

Wie volgt het Phario-project van een aantal waterschappen op? I Foto: Kristopher Roller / Unsplash

Industriewater Eerbeek, Metal Membranes en Sponsh zijn nog in de race voor de titel Water Innovator of the Year 2019. De winnaar wordt op 14 februari bekend.

Wie wordt de opvolger van het bioplastic-project Phario van een aantal waterschappen dat afgelopen jaar won? Voor de onderscheiding van Water Innovator of the Year komen bedrijven, startups en overheden in aanmerking, die een innovatie hebben ontwikkeld om (industrie)water goedkoper, duurzamer of efficiënter maken. Niet alleen de technologie is belangrijk, maar ook de samenwerking binnen de waterketen. De verkiezing wordt georganiseerd door het platform Watervisie, een samenwerkingsverband van de vakbladen Petrochem en Utilities en het bedrijf Evides Industriewater.

Finalisten
Dit jaar zijn er drie finalisten: Industriewater Eerbeek, Metal Membranes en Sponsh. Eerbeek Industriewater levert proceswater en biogas terug aan papierproducent DS Smit De Hoop. De grootste technische hobbel bij het retourneren van gezuiverd water was om het kalkgehalte in het water laag genoeg te krijgen. Dat is gelukt door CO2 in het zuiveringsproces te strippen en meerdere reactoren aaneen te schakelen. Er staat nu een full scale installatie van vijf zuiveringsbekkens op het terrein van Industriewater Eerbeek, die tweehonderd kubieke meter water per uur produceert. Het water is door de lage hardheidsgraad te gebruiken in allerlei fasen in het proces van DS Smith.

Het bedrijf Metal Membranes uit Leeuwarden heeft een nieuw type zelfreinigende membranen ontwikkeld. De bovenste laag van deze filters bestaat uit een fotokatalytische laag van titaandioxide, die bij verlichting een zelfreinigend effect heeft. Hierdoor worden virussen en zelfs organische microverontreinigingen verwijderd. De metalen membranen zijn zeer geschikt voor point-of-use-toepassingen, waarbij onderhoud of reiniging van membranen een probleem is. Zij zijn onderhoudsvrij en hoeven niet te worden vervangen. De kosten per gefilterd watervolume zijn beduidend lager dan bij andere membranen.

Temperatuurgevoelig textiel
De derde finalist is Sponsh. De startup heeft een temperatuurgevoelig textiel ontwikkeld dat water uit de lucht onttrekt. Deze innovatie is bedacht door onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven. Het textiel is bedekt met een polymeercoating. Het materiaal is ‘s nachts super hydrofiel en absorbeert dan aanzienlijke hoeveelheden water uit de lucht. Overdag wordt het materiaal super hydrofoob en stoot het verzamelde water af. De verwachting is dat één vierkante meter textiel tot 1,3 liter water per dag zal produceren.

Sponsh test het concept op het ogenblik in demonstratiesystemen. Het is gelukt om de coating op verschillende soorten textiel aan te brengen. Als het bedrijf de onderscheiding krijgt, zou het niet de eerste prijs zijn. Sponsh won in december nog de Gouden KIEM 2018 voor beste chemische startup, uitgereikt door NWO en Holland Chemistry.

De uitslag wordt bekendgemaakt tijdens het Watervisie Congres op 14 februari in Zoeterwoude. De drie genomineerden houden dan eerst een pitch. De vakjury bepaalt vervolgens samen met het publiek wie zich waterinnovator van het jaar mag noemen.


MEER INFORMATIE
Watervisie over de kandidaten
Phario-project winnaar in 2018
Vervolg van Phario
Pathema wint in 2017
Sponsh krijgt Gouden KIEM 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.