secundair logo knw 1

De twee eilanden van het zonnepark op het spaarbekken I foto: Evides Waterbedrijf

Evides Waterbedrijf en energieleverancier Eneco hebben een drijvend zonnepark geopend op het spaarbekken van productielocatie Berenplaat in Spijkenisse. De opgewekte elektriciteit wordt ook gebruikt op deze locatie. Dat dekt 21 procent van de energiebehoefte van de drinkwaterzuivering.

Het zonnepark op de Berenplaat bestaat uit twee eilanden van ieder 1,5 hectare met in totaal 8.804 zonnepanelen. Jaarlijks wordt ongeveer 4.876 megawattuur geproduceerd, wat vergelijkbaar is met het energieverbruik van 2.000 huishoudens. De precieze hoeveelheid hangt af van het aantal zonne-uren.

De eilanden worden met zware betonnen platen op hun plek gehouden. De constructie kan wel meebewegen als het waterniveau wijzigt.

Geen impact op waterkwaliteit
Annette Ottolini, algemeen directeur van Evides Waterbedrijf, en Erwin Leeuwis, directeur Eneco AD&R, verrichtten op maandag 8 april de openingshandeling. Het drijvende zonnepark is ontwikkeld door Eneco en GroenLeven. 

Het is voor Evides een voorwaarde dat de energieopwekking geen impact mag hebben op de waterkwaliteit in het spaarbekken, omdat dit gevuld is met voorgezuiverd rivierwater en een belangrijke functie heeft voor de drinkwaterproductie. Deze kwaliteit wordt volgens het waterbedrijf gewaarborgd door de ontwikkelde zonne-eilanden. De invloed van de panelen op de planten en algen in het water wordt de komende twee jaar gemonitord.

Naar energieneutraal drinkwaterproductieproces
Evides noemt de realisatie van het zonnepark de volgende innovatieve stap naar het energieneutraal maken van het eigen drinkwaterproductieproces. Daarvoor is er het programma Evides Energie Neutraal (EEN). Het bedrijf draait aan twee knoppen: het waar mogelijk verlagen van het energiegebruik en het opwekken van duurzame energie.

Annette Ottolini Evides en Erwin Leeuwis EnecoAnnette Ottolini (Evides) en Erwin Leeuwis (Eneco) openden op 8 april samen het zonnepark

In het kader van het laatste legt Evides onder andere zonneparken aan op de eigen terreinen, zegt Ottoloni. “Wij kiezen naast grond- en dakgebonden zonneparken voor drijvende zonneparken. Daarmee maken we slim gebruik van onze spaarbekkens. Zij dienen als opslag van onze grondstof voor de drinkwatervoorziening én nu ook voor energieopwekking.”

In 2020 is er op de Rotterdamse productielocatie Kralingen een drijvend zonnepark geopend, dat als bijzonder aspect heeft dat dit zonnevolgend is. Lieren en sensoren zorgen ervoor dat de panelen kunnen meedraaien met de zon.

Impuls aan duurzaamheid in omgeving
Evides en Eneco hebben samen een fonds opgericht om verduurzaming in de omgeving een impuls te geven. De bedoeling is dat ook de regio voordeel heeft van de lokale opwek van energie. Vanuit het omgevingsfonds is een bijdrage beschikbaar gesteld voor de financiering van projecten in de gemeenten Nissewaard en Hoeksche Waard.

BEKIJK OOK
Openingsfilm drijvend zonnepark Berenplaat

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    Ir H.Laros · 8 months ago
    Of de waterkwaliteit wel 100% blijft onder deze oppervlakte heeft te maken met de normen die men hiervoor gebruikt. Bij eutrofiëring ontstaat wat groenalg en gelijk vliegt in de beoordeling de waterkwaliteit omlaag. Komt dat omdat anderen dit veroorzaken?
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.