Onderzoekers van de Saudi-Arabische King Abdullah University of Science and Technology (KAUST) ontwikkelden een methode om water te vangen, en weer los te laten, met het zout calciumchloride.
“Dat calciumchloride erg waterabsorberend is, was al langer bekend, maar tot nu toe bestond geen eenvoudige methode om van water te onttrekken aan de zoute drab die vervolgens ontstond,” zegt Renyuan Li, die als PhD-student bij het onderzoek betrokken was.
Prototype
De onderzoekers van de Saudi-Arabische universiteit losten dit probleem om door een prototype te ontwikkelen waarbij het zout aan een hydrogel toegevoegd wordt, die er voor zorgt dat het water vloeibaar blijft. De nanobuisjes in het prototype zorgen er voor dat het water op het gewenste moment weer wordt vrijgegeven.
Eenvoud en lage kosten zijn volgens Li de grootste voordelen van het nieuw ontwikkelde systeem. Drie liter water kan, zo berekenden de onderzoekers, al voor een halve cent per dag geproduceerd worden.
Dorre gebieden
Het systeem is volgens Li vooral geschikt om in dorre gebieden te worden ingezet. “Maar het kan ook ontwikkeld worden tot een draagbaar of snel en eenvoudig te construeren apparaat in geval van oorlog of natuurramp.”
Voor het zover is, moet er nog wel het nodige onderzoek verricht worden. Li en zijn collega’s van de King Abdullah University of Science and Technology willen de komende tijd gebruiken om het systeem efficiënter te laten werken. “We denken dat we de waterproductie nog duidelijk kunnen vergroten en het apparaat geschikt maken voor duurzaam gebruik, in het huidige prototype moet de gel namelijk nog regelmatig vervangen worden.”
MEER INFORMATIE
Drinking water sucked from the dusty desert air