secundair logo knw 1

De Donau bij de Beierse stad Kelheim I Foto Felix Mittermeier via Pixabay

Vervuiling door onvoldoende gezuiverd afvalwater van steden en industrie en diffuse vervuiling door landbouw zijn volgens het Europees Milieuagentschap (EEA) twee van de belangrijkste redenen dat heel wat Europese wateren onder druk staan. Daar komen nog uitdagingen voor het waterbeheer bij als kunstmatige obstakels en de opmars van invasieve exoten. Er is wel een breed scala aan maatregelen beschikbaar. Een beter gebruik daarvan zou veel helpen.

Dat stelt het EEA in het rapport Drivers of and pressures coming from selected key water management challenges – A European overview. Het agentschap geeft hierin een overzicht van geselecteerde cruciale uitdagingen voor het waterbeheer in Europa (zie tabel onderaan) en een aantal oplossingsrichtingen.

Veel diffuse vervuiling door landbouw
De belangrijkste problemen zijn vervuiling door stedelijk en industrieel afvalwater, diffuse vervuiling door de landbouw en vervuiling door mijnbouw en woningen die niet zijn aangesloten op een rioleringssysteem. Zo hebben 22 procent van de oppervlaktewateren en 28 procent van het grondwateroppervlak in Europa aanzienlijk te kampen met verontreiniging vanuit de landbouw. Het gaat om zowel nutriënten als pesticiden. Afzetting van luchtverontreinigende stoffen, met name kwik, leidt tot de slechte chemische toestand van Europese wateren.

Daarnaast wordt zo’n 34 procent van de oppervlaktewateren flink beïnvloed door structurele veranderingen, bijvoorbeeld in verband met de stabilisatie van de riviergeul, waterberging, waterkracht, bescherming tegen overstromingen of irrigatie. Deze veranderingen hebben invloed op de loop en stroming van rivieren en dat kan een grote impact hebben op de biodiversiteit van rivieren en uiterwaarden. Het EEA signaleert dat er allerlei soorten kunstmatige barrières kunnen zijn, waarbij het doel hiervan onduidelijk is voor 40 procent van de waterlichamen.

Wateronttrekking aanzienlijk probleem
Er zijn ook nog diverse andere belangrijke uitdagingen. Waterschaarste en droogte vormen een toenemend probleem in veel Europese gebieden, zowel permanent als seizoensgebonden. Ongeveer 6 procent van de oppervlaktewateren en 17 procent van het grondwateroppervlak ondervinden behoorlijke last van wateronttrekking, vooral in verband met industrie, landbouw en openbare watervoorziening.

Aquacultuur en invasieve uitheemse dieren- en plantensoorten zorgen voor aanzienlijke druk op de ecologische toestand van Europese wateren. Volgens recente gegevens van het European Alien Species Information Network zijn de meeste exotische zoetwatersoorten geregistreerd in stroomgebieden in Frankrijk, Duitsland, Nederland, België, Zweden en Ierland. Ook invasieve planten hebben een negatieve impact. Zo haalt het EEA een recente publicatie van BirdLife International aan, waaruit blijkt dat Nederland alleen al aan de bestrijding van de grote waternavel jaarlijks een miljoen euro kwijt is.

Breed scala aan maatregelen beschikbaar
Er kan echter veel worden gedaan om de toestand van de Europese waterlichamen te verbeteren, stelt het EEA. Daarvoor is een breed scala aan maatregelen beschikbaar, zoals maatregelen om water vast te houden, op de natuur gebaseerde oplossingen en maatregelen voor verandering van landgebruik. Zij bieden meerdere voordelen. Het afgeronde programma Ruimte voor de Rivier wordt als voorbeeld genoemd van de implementatie van op de natuur gebaseerde oplossingen in het kader van het verbeteren van risicobeheer en de veerkracht van aquatische ecosystemen.

Het EEA pleit ook voor een betere en meer coherente uitvoering van de wet- en regelgeving van de Europese Unie, zoals de Kaderrichtlijn Water en de Richtlijn Stedelijk Afvalwater. Dat zou volgens het milieuagentschap de voornaamste druk op het water verminderen. Verder is het zaak dat alle sectoren die water verbruiken, beheerpraktijken toepassen die waterecosystemen gezond en veerkrachtig kunnen houden. Dit geldt onder meer voor de landbouw, energiesector, mijnbouw, aquacultuur en scheepvaart.

Tabel sleuteluitdagingen rapport EEA 2 Overzicht van geselecteerde cruciale uitdagingen voor het waterbeheer in de EU

 
MEER INFORMATIE
Rapport EEA

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.