secundair logo knw 1

Via de Mensput - Wensput kunnen bezoekers hun mening geven over een andere relatie met water I foto: Axel Coumans en Fides Lapidaire

Wat heeft water nodig van ons in plaats van andersom? Deze vraag stelt de Embassy of Water tijdens de Dutch Design Week die momenteel in Eindhoven wordt gehouden. Aanstaande zaterdag is er een Persconferentie van Water, waarbij Matthijs Schouten optreedt als vertegenwoordiger van de stem van water.

Dit publieksevenement wordt zaterdag 23 oktober tussen 11.00 en 12.00 uur buiten gehouden in het centrum van Eindhoven langs rivier De Dommel. “Schouten is een natuurfilosoof die ons laat nadenken over onze relatie met water”, zegt Anouk van der Poll, curator en initiatiefnemer van de Embassy of Water. “Iedereen is welkom om zijn verhaal aan te horen. Vooraf hebben we een gesprek met een aantal bestuurders van gemeente, provincie en waterschap. We proberen hen te verleiden om ook vanuit water te gaan denken.”

Anouk van der Poll kleinAnouk van der Poll

Waterschap De Dommel, Brabant Water, de provincie Noord-Brabant, de gemeente Eindhoven en de Dutch Design Foundation zijn de partners in de WaterAmbassade. Van der Poll is hiermee in 2018 gestart. “Ik ben zo’n twintig geleden als ontwerper afgestudeerd met een waterkaraf en altijd gefascineerd gebleven door water. De bedoeling van de ambassade is dat partijen uit de waterketen en ontwerpers meer gaan samenwerken. Het is belangrijk dat ontwerpers al aan de voorkant meedenken over nieuwe oplossingen in plaats van dat zij alleen de vormgeving aan het eind kunnen aanbrengen.”

Mensput - Wensput
Vorig jaar is water als partner toegevoegd. “Wat is onze rol als mens in het hele watersysteem? Dat weet eigenlijk niemand. Daarom hebben we nu voor de tweede keer iemand uitgenodigd die de stem van water vertegenwoordigt. In 2020 beet wateronderzoeker Cees Kamp het spits af.” Het vraagt van waterprofessionals een andere manier van denken, voegt Van der Poll eraan toe. “Wij zien water toch vooral als iets dat van ons is, een product dat we ons kunnen toe-eigenen en beheersen. We proberen hiermee echt namens water te denken. Wat heeft water van ons nodig in plaats van andersom?”

Het publiek kan zijn mening gegeven via de Mensput – Wensput. Deze put is ontworpen door Axel Coumans en Fides Lapidaire en staat voor de deur van het Designhuis waarin de Embassy of Water is gevestigd. Van der Poll heeft het over wederkerigheid. “Wij polsen bij bezoekers: hoe kunnen we als mensen een andere relatie met water aangaan waarin we ook iets teruggeven? Al is het maar dankbaarheid en respect. De bezoekers krijgen vragen voorgelegd als ‘Hoe zou water willen wonen?’ en kunnen hun antwoorden schrijven op muntjes die ze in de put gooien. Deze informatie verzamelen wij dan weer om door te ontwikkelen.”

Focus op waterpositief bouwen
De Embassy of Water heeft tijdens de Dutch Design Week een speciale expositie in het Designhuis. Hierin worden allerlei projecten getoond die het verhaal van de ambassade vertellen, zegt Van der Poll.
Expositie Embassy of Water                Beeld van de expositie in het Designhuis

“De Waterschool laat bijvoorbeeld ons indirecte, onzichtbare watergebruik zien. Zo is 200 liter water nodig voor een vers eitje bij het ontbijt.” Een ander initiatief is het OntwerpLab waarin studenten van de Technische Universiteit zich buigen over oplossingen voor een klimaatrobuuste stad. Zij worden daarbij geholpen door experts van het waterschap en de gemeente.

Ook zijn er enkele projecten te vinden van woonpioniers. Van der Poll noemt de presentatie van het bedrijf SEMiLLA Sanitation, dat momenteel in Enschede een decentrale waterzuiveringsinstallatie voor een rioolloze wijk bouwt. “Echt heel interessant. Het volledige systeem is circulair. Het gezuiverde water gaat meteen weer de grond in, wat we natuurlijk niet gewend zijn.” Dit past bij de nieuwe focus van de partijen in de WaterAmbassade, die hun samenwerking met drie jaar hebben verlengd. “Wij gaan onze aandacht vooral richten op regeneratief en waterpositief bouwen van woningen. Dus eigenlijk woningen die de omgeving herstellen.”

Tijdens de Dutch Design Week die nog tot en met zondag duurt, is de expositie van de Embassy of Water in het Designhuis elke dag tussen 11.00 en 18.00 uur te bezoeken. Het adres is Stadhuisplein 3 in Eindhoven.


MEER INFORMATIE
Website Embassy of Water
Toelichting Mensput-Wensput
Website Dutch Design Week

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.