secundair logo knw 1

Het energieverbruik van de waterschappen is afgelopen jaar met 3,5 procent verminderd, terwijl het opwekken van duurzame energie uit bijvoorbeeld rioolwater aanzienlijk steeg. De totale klimaatvoetafdruk daalde met 1 procent. Dat blijkt uit de Klimaatmonitor Waterschappen 2022.

Daarmee maken de waterschappen de hoge ambities op het terrein van duurzaamheid waar, volgens een bericht van de Unie van Waterschappen. Ook bij circulariteit en duurzaam opdrachtgeverschap zetten zij stappen. De resultaten voor de klimaatmonitor zijn verzameld door ingenieursbureau Arcadis, met een bijdrage van de Nederlandse Waterschapsbank.

Waterschappen streven naar energieneutraliteit in 2025, klimaatneutraliteit in 2035 en volledige circulariteit in 2050. Bestuurslid Dirk-Siert Schoonman van de Unie van Waterschappen wijst erop dat de waterschappen dagelijks bezig zijn om de gevolgen van het veranderende klimaat op te vangen. “Het is dan ook logisch dat juist wij de lat nog hoger leggen dan de landelijke ambities om verdergaande klimaatverandering zoveel mogelijk te voorkomen. Wij hopen andere partijen hiermee te inspireren.”

Veel duurzame energie opgewekt
Waterschappen zetten stevig in op energiebesparing. Het energieverbruik nam in 2022 af met 3,5 procent. De waterschappen kochten 25 procent minder aardgas in.

Waterschappen wekken veel duurzame energie zelf op, onder meer uit rioolwater. Vorig jaar was sprake van een stijging van 58,5 naar 64,3 procent, vooral door een sterke toename van wind- en zonne-energie. Waterschappen zetten hiervoor hun eigen terreinen in of stellen deze terreinen open voor gebruik door derden. Verreweg de grootste bron – een aandeel van 70 procent – is de productie van biogas door slibvergisting op de rioolwaterzuiveringsinstallaties. Een historische vergelijking: in 2005 werd slechts 16,9 procent van de energie duurzaam opgewekt.

De productie van groen gas steeg van 18,2 naar 19,2 miljoen kubieke meter. Aquathermie maakt een snelle groei door, maar het aandeel in de eigen opwekking is relatief gezien nog beperkt. De waterschappen spelen bij aquathermie voornamelijk een faciliterende rol.

Klimaatvoetafdruk met 1 procent verkleind
De totale klimaatvoetafdruk van de waterschappen is verkleind met 1 procent: van 994.012 ton naar 984.339 ton CO2-equivalenten. Het gaat hierbij om de som van directe CO2-eq emissies (scope 1) en indirecte CO2-eq emissies door energieopwekking (scope 2).

De daling is onder andere het gevolg van de toename van de inzet van HVO-biodiesel als vervanging van fossiele diesel. Het aantal activiteiten om methaan en lachgas emissies te reduceren, groeit aanzienlijk. Door een modelmatige bepaling zijn effecten van deze reducties echter nog niet zichtbaar.

LEES OOK
H2O-artikel: Veel minder methaanuitstoot op rwzi’s? Ja, waarom niet? 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    Marike Wessels · 1 years ago
    Beste,
    Ik ben als commissielid van het Hoogheemraadschap van Delfland geïnteresseerd in broeikasgasreductie. Net zoals Dirk-Siert Schoonman in dit artikel. Nu zou ik graag toch een beter beeld krijgen van de gevolgen van de inspanningen op het gebied van lachgasreductie. Ik lees hierover: "...Het aantal activiteiten om methaan en lachgas emissies te reduceren, groeit aanzienlijk. Door een modelmatige bepaling zijn effecten van deze reducties echter nog niet zichtbaar. Om wat voor soort modelmatige bepaling gaat het hier? Kan ik er iets aan bijdragen dat deze reducties wel zichtbaar worden gemaakt? Met vriendelijke groet, Marike Wessels, Den Haag.
    • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
      Redactie H2O · 1 years ago
      @Marike Wessels Het gaat om modellen van het VN-klimaatpanel IPCC. In de Klimaatmonitor Waterschappen 2022 (pag. 5-6) staat het volgende: ‘De omvang van de methaan- en lachgasemissies worden (m.u.v. spui biogas) met IPCC-modellen bepaald en zijn in omvang nagenoeg gelijk aan voorgaande jaren. Er is een duidelijke toename te zien in de activiteiten om methaan en lachgas emissies te reduceren. Effecten van deze reducties zijn door de modelmatige bepaling nog niet zichtbaar.’ Waterschappen zijn momenteel bezig om met metingen grip te krijgen op de hoeveelheden lachgas en methaan die worden uitgestoten. Hierover lees je meer in het artikel over de Klimaatmonitor in het komende nummer van magazine H2O dat op 17 november verschijnt.
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.