De rioolwaterzuiveringsinstallatie in Raalte kampt met een ernstige verstoring. Het lukt momenteel niet om al het ammonium uit het afvalwater te verwijderen, omdat er niet genoeg actieve bacteriën aanwezig zijn. Volgens Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) komt dit vermoedelijk door een illegale lozing van afvalwater.
WDO Delta kwam vanmiddag naar buiten met de problemen bij de rioolwaterzuivering in de Overijsselse plaats Raalte. De zuiveringscapaciteit is fors afgenomen, zodat een groot deel van het afvalwater onvoldoende wordt gezuiverd. Dit gaat nog wel even duren. Het waterschap verwacht dat de zuivering vanaf eind volgende week weer normaal functioneert.
Onvoldoende actieve bacteriën aanwezig
In Raalte komt per uur gemiddeld 275.000 liter afvalwater binnen en bij regen kan de aanvoer oplopen tot 2,5 miljoen liter. De rioolwaterzuiveringsinstallatie heeft een actief slibsysteem met BCFS-proces (biologische chemische fosfaat- en stikstofverwijdering). Op het ogenblik kan echter niet al het ammonium uit het aangevoerde afvalwater worden verwijderd.
Uit onderzoek van het waterschap blijkt dat er onvoldoende actieve bacteriën aanwezig zijn. Hierdoor wordt het afvalwater minder schoongemaakt. Daarom brengen tankwagens de komende dagen slib met deze micro-organismen van andere rioolwaterzuiveringen naar Raalte. Omwonenden in de directe omgeving van de rioolwaterzuivering zijn geïnformeerd over de problemen.
Extra vers water naar wetering
De rwzi voert het gezuiverde water af op de nabijgelegen Hondemotswetering. Dit water is nu minder schoon. Om eventuele schade aan het milieu te beperken, laat WDO Delta extra vers water vanuit het Overijssels kanaal in de Hondemotswetering stromen. Het waterschap houdt de waterkwaliteit van de wetering nauwlettend in de gaten.
WDO Delta ziet een illegale lozing van afvalwater als vermoedelijke oorzaak voor het feit dat de bacteriën hun zuiverende werk niet goed doen. Er is een precedent; in 2015 gebeurde dit om dezelfde reden ook op rwzi Raalte. Het waterschap gaat nu verder onderzoek verrichten. WDO Delta neemt monsters van het binnenkomende rioolwater en monitort deze op ‘proces verstorende stoffen’. Tot nu toe zijn de stoffen niet aangetroffen.
Update 14 juli, 9.30 uur
Waterschap Drents Overijsselse Delta zag vanaf maandag een stijging van ammonium in het afvalwater. Daarom is een apart team geformeerd. Woordvoerder Herald van Gerner zegt in dagblad de Stentor dat het wel een grote vervuiler moet zijn. “Er moet een behoorlijke klap vuil water doorheen gaan, wil de installatie er last van hebben.” Het zal volgens hem nog niet zo eenvoudig zijn om de vervuiler te achterhalen, omdat er zoveel waterstelsels aan elkaar zitten. De schade voor het waterschap wordt fors genoemd.