secundair logo knw 1

De Westerschelde l Foto Unsplash/Hilbert Simonse

De Vlaams-Nederlandse Schelde Delta mag zich voortaan Unesco Global Geopark noemen. Het grensoverschrijdende Schelde-estuarium is volgens de VN-organisatie zowel geologisch als cultuurhistorisch en landschappelijk uniek in de wereld. Na de Hondsrug in Drenthe en Groningen is het nu het tweede Global Geopark in Nederland. 

Tien jaar geleden namen vijf provincies (Noord-Brabant, Zeeland, Antwerpen, Oost- en West-Vlaanderen) het initiatief voor het lange traject naar het Unesco-keurmerk. Daarbij werkten ze samen met meer dan zestig gemeentebesturen, met kennisinstellingen en met toeristische organisaties. In december 2022 dienden ze hun bidbook in, gisteren hoorden ze dat hun wens is ingewilligd. 

"Fantastisch", reageerde een opgetogen Saskia Boelema, gedeputeerde Water en Bodem van de provincie Noord-Brabant. "Deze erkenning voelt als een kroon op de samenwerking. Met het Unesco Global Geopark-keurmerk kunnen we de unieke kenmerken van dit gebied nog verder zichtbaar en beleefbaar maken."

Volgens de initiatiefnemers, en nu dus ook Unesco, is de wisselwerking tussen mens en water nergens ter wereld nog zo zichtbaar in het landschap als in de Schelde Delta. "Een evenwicht vinden tussen het goede en het nodige in dit dynamische landschap is moeilijk", erkennen ze. "Dat verdient alle aandacht die een Geopark-status biedt."

Klimaatverandering
Het huidige landschap van Geopark Schelde Delta is "een verhaal van 50 miljoen jaar bodemdaling en -opheffing, van stijging en van daling van de zeespiegel, van getijdenwateren, rivieren en klimaatverandering". 

Daarnaast toont het "de afwisselende rol van natuurlijke processen en menselijke invloeden van de laatste tweeduizend jaar: de Deltawerken, kleiputten voor de baksteennijverheid, turfwinning voor energie en zout, houtkap voor de bouw en gecontroleerde overstromingsgebieden".

Vanwege de lage ligging, de bevolkingsdichtheid – er wonen ongeveer 1,5 miljoen mensen – en de vele economische activiteiten is Schelde Delta ook een van de meest kwetsbare gebieden voor klimaatverandering in de wereld.

Fondsen
De verwachting is dat het kwaliteitslabel van Unesco zal zorgen voor meer internationale aandacht en meer kans op (Europese) fondsen voor bijvoorbeeld onderzoek, natuur- en landschapsbeheer en duurzaam toerisme. 

Wereldwijd zijn er nu 213 geoparken in 48 landen. Met een oppervlakte van zo’n 5500 vierkante kilometer is Schelde Delta een van de grootste. 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Het zou goed zijn als een natuurvergunning werkelijk integraal over de natuur ging en niet alleen sturend op flora en fauna oftewel top-down beleid, dat gemakkelijk het doel mist
“Op zijn wekelijkse persconferentie zei hij afgelopen vrijdag dat het kabinet ‘moet voorkomen dat Nederland vastloopt.” Helemaal met deze uitspraak eens. En het is niet eens moeilijk. De sector die het meeste stikstof uitstoot (de intensieve landbouw, met name de veeteelt) moet fors aangepakt worden, bijvoorbeeld door minder te subsidiëren of simpele regels als ‘de vervuiler betaalt’ te hanteren. Maar gezien de invloed van het agro-industriële complex op de regering wil men deze logische oplossing niet kiezen. Met als gevolg dat Nederland op slot zit. 
Er wordt gesproken over waterschappen en Veiligheidsregio's, maar ik kan niet opmaken of dit ook geldt voor gemeenten. Alleen als het gaat over crises is er een relatie tussen veiligheidsregio en gemeente. Veel vaker heeft een gemeente zelf besluiten te nemen over bijvoorbeeld: strooien als het glad wordt, besluiten of evenementen doorgaan. Denk aan watersport, grote sporttoernooien of een avondvierdaagse. Ik zou het eigenlijk heel normaal vinden als de data van het KNMI - die met belastinggeld is verzameld en bewerkt - niet beschikbaar is voor mede overheden. En ik zie niet in waarom ik daarvoor een commercieel weerbedrijf zou moeten betalen. En wat leveren die dan? En wat is hun verantwoordelijkheid dan?
Frisse wind van de PVV is nuttig. Wijze van Aanbestedingen dient aangepast te worden.
Maak verspillende Nederlanders eerst bewust van hun drinkwater gebruik: gewoon korter douchen ( ik red een normale beurt binnen een minuut) gebruik eerste koude water uit douche voor wc doorspoelen, gebruik altijd de kleine doorspoelknop van je wc. Spoel je vuile vaat nooit voor. Neem hooguit 1x een douchebeurt. Vang regenwater zoveel mogelijk op in regentonnen voor zomers tuin bewateren.💦💦💦