De Europese Commissie stelt voor om toelating van glyfosaat op de Europese markt met tien jaar te verlengen. Het is nu aan de lidstaten om een oordeel uit te spreken over het voorstel. In de Tweede Kamer is vorig week een motie van de Partij voor de Dieren aangenomen waarin de minister van Landbouw Piet Adema wordt opgeroepen om tegen de verlenging te stemmen.
Glyfosaat is de actieve stof in het veel gebruikte onkruidbestrijdingsmiddel Roundup. De toxiciteit van de stof voor mens en milieu wordt al jaren onderzocht, maar er zijn geen eensluidende conclusies. Volgens tegenstanders is de stof schadelijk voor de gezondheid en wordt ze in verband gebracht met kanker en de ziekte van Parkinson. De stof zou bovendien een negatief effect hebben op het waterleven en de biodiversiteit.
Toch stelt de Europese Commissie voor om de vergunning met tien jaar te verlengen. Ze baseert zich daarvoor onder andere op studies van het Europees Agentschap voor de Voedselveiligheid (EFSA) en het Europees Agentschap voor Chemische Stoffen (ECHA) naar de schadelijkheid van de stof. EFSA liet afgelopen zomer weten geen aanleiding te zien de toelating van glyfosaat te verbieden.
De uitkomsten van de Europese studies nemen de zorg over de gevolgen voor gezondheid en natuur niet weg, wat onder meer blijkt uit de aangenomen motie in de Tweede Kamer om tegen verlenging te stemmen.
De vergunning voor gebruik van glyfosaat in de Europese Unie loopt op 15 december af. Als de EU-landen instemmen met het verlengingsvoorstel van de commissie, kunnen lidstaten zelf nog wel besluiten bepaalde bestrijdingsmiddelen die glyfosaat als bestandsdeel bevatten, te weren of het gebruik ervan aan banden te leggen.
De Europese Commissie stelt aan de toelating wel enkele voorwaarden. Zo moeten er speciale spuitstukken gebruikt worden en moet er ook een bufferstrook van 5 tot 10 meter aangehouden worden. Ook moeten lidstaten bij het toelaten van bestrijdingsmiddelen rekening houden met lokale omstandigheden, zoals grondwaterstanden, om te voorkomen dat het middel zich in water verspreidt.