Sinds kort zijn op zes locaties in Europa proeftuinen gestart om oplossingen voor een waterslimme samenleving te ontwikkelen en demonstreren. Het project is met name gericht op de waterproblemen van kustgebieden. De dichtstbijzijnde proeftuin is in Vlaanderen en daar is ook kennisinstituut KWR bij betrokken.
Water in de Europese kustgebieden wordt schaarser, terwijl de behoefte eraan stijgt door de bevolkingsgroei en de economische ontwikkeling. Dit zou kunnen leiden tot uitputting van natuurlijke hulpbronnen, een verslechtering van de waterkwaliteit en regionale verschillen in de beschikbaarheid van water. Om te voorkomen is het Europese onderzoeksproject ‘Building a watersmart society and economy’, kortweg ‘B-WaterSmart’, van start gegaan.
Verspreid door Europa
Het project kent zes locaties: in Spanje, Noorwegen, Portugal, Duitsland, Italië en België. Verspreid door Europa testen door lokale waterbedrijven en hun kennispartners slimme technologieën en benaderingen van de circulaire economie. Bij de proeftuin in Vlaanderen is ook KWR Water betrokken. “Waterbedrijf De Watergroep is een van onze aandeelhouders,” vertelt Geertje Pronk van KWR, die als projectmanager bij de Vlaamse proeftuin betrokken is. “Daarnaast is de Vlaamse situatie op onderdelen te vergelijken met de Nederlandse, zodat de lessen uit deze proeftuin ook voor Nederland interessant kunnen zijn.”
In Vlaanderen zal worden onderzocht hoe het regionale watersysteem weerbaarder en robuuster gemaakt kan worden. Deel van het project is daarbij een onderzoek naar een veilige manier van waterhergebruik. KWR zal zich vooral richten op het inbedden van slimme oplossingen in het regionale watersysteem. “Er zijn natuurlijk talloze slimme oplossingen te bedenken, de interessante vraag voor waterbedrijven en waterbeheerders is natuurlijk welke oplossingen op een goede manier in de regionale systemen in te bouwen zijn.”
Kennisdeling
Het project zal in totaal vier jaar lopen. Pronk verwacht na ongeveer een jaar de eerste tussenresultaten te kunnen delen met de andere proeftuinen. “Want het delen van kennis en ervaringen tussen de verschillende proeftuinen is een belangrijke pijler onder het project. Uiteindelijk is het natuurlijk de bedoeling dat de opbrengsten worden gedeeld met andere Europese regio’s zodat ook zij hun watersystemen duurzamer en beter bestand tegen klimaatverandering kunnen maken.”
MEER INFORMATIE
De website van het onderzoeksproject ‘Building a watersmart society and economy’