De Europese Rekenkamer gaat de impact van het landbouwbeleid van de Europese Unie op duurzaam watergebruik onderzoeken. Doel van het onderzoek is om te kijken of het landbouwbeleid van de Europese Unie en de 27 lidstaten geschikt en doeltreffend is om duurzaam watergebruik te stimuleren.
De Europese Rekenkamer (ERK) is een onafhankelijke, externe controleur van de besteding van EU-gelden. “Het is niet de eerste keer dat de ERK wateronderwerpen onder de loep neemt, maar wel de eerste keer dat specifiek wordt gekeken naar het watergebruik in de landbouw,” vertelt een woordvoerder van de Europese Rekenkamer aan H2O. “Dat doen we nu omdat op Europees niveau wordt nagedacht over hervormingen van het gemeenschappelijk landbouwbeleid.”
Landbouw als grootverbruiker
De ERK noemt de Europese landbouw een grootgebruiker van zoet water. Ten minste een kwart van al het in de Europese Unie onttrokken zoet water wordt op landbouwgrond gebruikt. Landbouwactiviteiten zijn niet alleen van invloed op de omvang en beschikbaarheid van de zoetwatervoorraden, maar ook op de kwaliteit van het water, bijvoorbeeld wegens verontreiniging met meststoffen en pesticiden. “De landbouw speelt dus een belangrijke rol bij duurzame omgang met water. Vergeet daarnaast ook niet dat de landbouw een van de sectoren is die het hardst getroffen wordt als er waterschaarste optreedt.”
Rol beleid onderzoeken
De rekenkamer wil onderzoeken of het landbouwbeleid van de Europese Unie in het algemeen en de lidstaten in het bijzonder bijdraagt aan een duurzamer watergebruik. "Een eerder rapport van de Europese Commissie laat zien dat duurzaam waterbeheer sterk afhankelijk is van de manier waarop de lidstaten hun landbouwgelden inzetten,” stelt de woordvoerder. "Wij zullen daarom bekijken of principes van duurzaam waterbeheer de afgelopen jaren waren opgenomen in het landbouwbeleid. Ook willen we weten of de lidstaten de regels op een dusdanige manier inzetten dat duurzaam watergebruik ook daadwerkelijk wordt gestimuleerd in de landbouw.”
Interviews en werkbezoeken
Naar verwachting zal de Europese Rekenkamer haar rapportage in de zomer van 2021 publiceren. Het werk is volgens de woordvoerder pas net begonnen. "Ons onderzoek zal worden verricht op basis van literatuurstudie, interviews met stakeholders en bezoeken aan een aantal lidstaten. Welke lidstaten we precies zullen bezoeken, is nog niet bekend. Dat hangt trouwens ook af van de ontwikkeling van het coronavirus.”