Vanaf deze zomer zullen rondvaartboten in de provincie Friesland gebruik maken van 10 inzamelpunten om afvalwater af te voeren.
Plezierboten mogen al geen afvalwater meer lozen in Nederland, op termijn zal dat ook gaan gelden voor rondvaartboten. Vooruitlopend op dit verbod, is in Friesland een begin gemaakt met een netwerk van inzamelpunten.
“Het initiatief komt uit de rondvaartsector zelf", vertelt Otto van der Galiën, dagelijks bestuurder van Wetterskip Fryslân. “Van hun eigen klanten kregen ze opmerkingen over het lozen van afvalwater in de Friese meren en rivieren. Wij hebben dat initiatief opgepakt en samen met vijf grote watersportgemeenten uitgewerkt.”
Bij de tien inzamelpunten kunnen de rondvaartboten met eigen pompen het afvalwater in het riool pompen. De nieuwe inzamelpunten zijn ook geschikt voor professionele passagiersboten. “Technisch is het geen ingewikkelde opstelling”, zegt Van der Galiën. “Het is een slimme en snelle oplossing. In de meeste gevallen gaat het om een kraantje op het gemeentelijk riool. We denken nu een dekkend netwerk te hebben, maar indien nodig is er nog ruimte om het wat uit te breiden.”
Volgens Van der Galiën heeft de waterkwaliteit in Friesland te lijden onder het, al dan niet legale, lozen van afvalwater. “Rond de Sneekweek zien we bijvoorbeeld een duidelijke toename van de Ecoli-bacterie in het water. Plezierbootjes mogen al niet lozen en bij de jachthavens zijn er in principe voldoende inzamelplekken. Maar het gebeurt helaas toch. Daarom hoop ik dat dit netwerk ook andere booteigenaren stimuleert om hun afvalwater af te voeren. Dat is beter voor de natuur en de biodiversiteit, maar ook voor de recreatie en het toerisme.”