secundair logo knw 1

De zeespiegel stijgt mogelijk toch sneller dan verwacht en dat heeft ook gevolgen voor de gaswinning onder de Waddenzee. Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) vindt de combinatie te riskant en geeft de NAM daarom voorlopig geen toestemming voor nieuwe boringen bij Ternaard.

Het zoveelste uitstel lijkt op afstel aan te koersen. Vijlbrief volgt het advies van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM), dat te grote risico’s van bodemdaling voor de Waddenzee ziet. De toezichthouder heeft, op verzoek van de staatssecretaris, de nieuwste inzichten over een versnelde zeespiegelstijging bestudeerd en adviseert op grond daarvan gaswinning vanuit het Friese Ternaard niet toe te staan. 

De gas- en zoutwinning onder de Waddenzee volgt het ‘hand aan de kraan’-principe om natuurlijke schade te voorkomen. Daarbij wordt vastgesteld hoeveel gas- of zoutwinning er gewonnen kan worden zodat bodemdaling binnen de natuurlijke grenzen blijft. 

Deze zogenaamde gebruiksruimtes worden mede bepaald door de verwachte zeespiegelstijging, de combinatie van bodemdaling door natuurlijke processen en de voorspelde bodemdaling door delfstoffenwinning.


Cover H2O maart 2024 200 b

Meer info


Aanvullende berekeningen
In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Vijlbrief dat hij gegeven het advies van SodM niet anders kan dan toestemming weigeren. Wel vereist de zorgvuldigheid volgens hem dat de NAM nog de gelegenheid krijgt om aanvullende berekeningen aan te leveren voor scenario’s met kleinschalige winning. 

Volgens een uitspraak van de Raad van State, waar de NAM om had gevraagd, moet de staatssecretaris voor 1 april een besluit nemen over de aangevraagde vergunning. Dat is volgens hem nu niet langer haalbaar en daarom gaat hij om uitstel vragen. 

"Wij moeten als kabinet goed kijken naar mogelijke gevolgen van gaswinning en we gaan dan ook zeer secuur te werk", aldus Vijlbrief. "Het advies van SodM over de risico’s is heel duidelijk en daarom heb ik besloten om voorlopig geen toestemming te geven." Ook de huidige gas- en zoutwinning zullen aan de nieuwe normen moeten voldoen.

Vlag al bijna uit
Bij de Waddenvereniging, die samen met gemeentes, provincies, bewoners, werelderfgoedorganisatie Unesco en natuur- en milieuorganisaties protesteerde tegen de voorgenomen nieuwe winning, hangt de vlag al bijna uit. "We zijn ontzettend blij met het besluit om de aangevraagde vergunning nu in elk geval niet te verlenen", zegt Frank Petersen van de Waddenvereniging.

Tegelijk laat de regering nog wel een mogelijkheid open voor de NAM om een nieuwe aanvraag te doen voor het winnen van minder gas, erkent hij. "We zullen natuurlijk alles op alles zetten om van deze voorlopige weigering een definitieve weigering te maken."

Ook de Friese gedeputeerde Friso Douwstra (CDA) is opgelucht. Op X (voorheen Twitter) spreekt hij van "een boppeslach voor de Waddenzee en de provincie". Tjeerd de Groot (D66) stelde gisteren in de Tweede Kamer een wetswijziging voor om de gaswinning onder de Waddenzee definitief te stoppen.

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.