In Brabant geldt vanaf vandaag een meldingsplicht voor het gebruik van kleine grondwaterputten. De verplichting geldt zowel voor inwoners en bedrijven, laten de Brabantse waterschappen weten. Bij Aa en Maas is er nog sprake van een verzoek. De waterschappen roepen alle gebruikers van kleine grondwaterputten op hun put te melden.
Het gaat om putten die maximaal 10 kubieke meter per uur oppompen. Voor deze kleine grondwaterputten of -onttrekkingen bestaat nu alleen een meldplicht in beschermde gebieden. Voor grote grondwatergebruikers gelden al jaren regels en een vergunningplicht, ongeacht waar het grondwater wordt opgepompt.
Afgelopen voorjaar kondigden de waterschappen aan dat ze ook het gebruik van kleine grondwaterputten in kaart willen brengen. Er werd een ontwerpbesluit opgesteld voor de nieuwe regels, met het doel om ze deze zomer nog in te laten gaan.
Doel is om inzicht te krijgen in ál het grondwatergebruik in Noord-Brabant, schrijven de waterschappen. “Het grondwatersysteem is uit evenwicht. Met elkaar halen we in Brabant steeds meer grondwater uit de grond, dan erin komt. En dat moeten we veranderen.”
Om het grondwatersysteem in Brabant beter bestand te maken tegen droogte en waterschaarste, moet er jaarlijks ‘tot wel’ 100 miljoen m3 per jaar minder grondwater worden onttrokken, schreef de adviescommissie droogte vorig jaar in het adviesrapport ‘Zonder water, geen later’. De commissie adviseerde onder meer om het slaan van grondputten – ongeacht de grootte – vergunningsplichtig te maken en het gebruik van het grondwater te belasten, een maatregel die ook zou moeten gelden voor bestaande beregeningsputten.
Het advies wordt nu deels ingevuld. Voor het maken van een nieuwe put is voortaan een vergunning nodig, schrijven de drie waterschappen. Dat geldt ook bij vervanging van een bestaande kleine put. Vergunningen worden beperkt afgegeven. Zo wordt de groei van nieuwe putten afgeremd, schrijven de waterschappen, die nog geen maatregelen aankondigen om het grondwatergebruik ook te gaan belasten.
De meldplicht gaat in op 1 september 2023, maar melden kan tót 1 september 2024.
UPDATE 6 SEPTEMBER
Waterschap Aa en Maas laat weten dat er in zijn werkgebied geen sprake is van een meldingsplicht. "We willen wel graag dat mensen hun put bij ons melden om meer inzicht te krijgen, maar bij Aa en Maas is het geen plicht maar een verzoek om te melden." Dit is aangepast.