secundair logo knw 1

De gefragmenteerde werkwijze bij de aanleg van een drinkwatertransportleiding is de oorzaak van de E. coli besmetting, die in november voor veel problemen in Vlaardingen zorgde. Een besmet stuk van de leiding ontsnapte hierdoor aan de aandacht.

Op 8 november 2017 werd op een aantal plekken in het Vlaardingse waterleidingnet Escherichia coli (E. coli) aangetroffen. Het drinkwaterbedrijf Evides nam meteen het crisisdraaiboek ter hand en spoelde de leidingen door met chloor. De bewoners kregen zolang het dringende advies om kraanwater vóór consumptie te koken. Op 13 november kon Evides het sein veilig geven. De inwoners van Vlaardingen ontvingen naderhand als compensatie een cadeaubon van tien euro, die zij bij winkels en horecagelegenheden konden besteden.

Evides schakelde het adviesbureau Berenschot in om onderzoek te doen naar de oorzaak van de E. coli besmetting. De resultaten zijn eind vorige week bekendgemaakt. De besmettingshaard is een nieuwe drinkwatertransportleiding in de omgeving van Vlaardingen. Deze leiding van 3,8 kilometer lang is in de zomer en het najaar van 2017 aangelegd. De werkzaamheden moesten enkele keren worden onderbroken vanwege onvoorziene omstandigheden, onder meer omdat een rioolbuis op een andere plaats lag dan de tekening aangaf.

Door deze gefragmenteerde werkwijze is het niet goed gegaan bij de waterkwaliteitsonderzoeken. Volgens Evides zijn de resultaten van de onderzoeken te geïsoleerd en niet in samenhang beoordeeld. Hierdoor is een besmet stukje van de leiding over het hoofd gezien en aangesloten op het net. Toen dit tijdens de crisis werd geconstateerd, is de leiding meteen losgekoppeld. De E. colibacterie is in het drinkwater terechtgekomen door zand dat waarschijnlijk besmet was met vogelpoep.

Evides benadrukt dat het om een zeer uitzonderlijke situatie ging, waarbij meteen een kookadvies is afgegeven om geen enkel risico te lopen met de volksgezondheid. Volgens het onderzoek van Berenschot zijn de werkprocedures bij projecten in orde. Er zijn wel verbeteringen mogelijk, vooral als het gaat om gefragmenteerd werken. Zo is het belangrijk om de procedures in verband met controlemechanismen verder aan te scherpen. Evides voert inmiddels de eerste maatregelen uit.

Meer informatie

Evides over resultaten van onderzoek

Bericht over uitbreken van besmetting

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie