Om vismigratie van de Waddenzee naar de binnenwateren van Ameland gemakkelijker te maken, heeft Wetterskip Fryslân de vispasseerbare duiker in de Waddenzee verbeterd met een nieuwe persleiding. Bijna iedere getijdencyclus hebben vissen nu steeds de kans van de zee naar het binnenwater en vice versa te komen.
Deze aanpassing maakt deel uit van een bredere aanpak om de vismigratie rond de Waddeneilanden te verbeteren. “Het is belangrijk dat vissen de kans krijgen om van zout naar zoet water en omgekeerd te gaan. Vissen als de paling, de rivierprik en de stekelbaars hebben dat gewoon nodig om te paaien, op te groeien en uiteindelijk te overleven”, legt Frodo Verberg, projectmanager bij het Wetterskip uit.
In 2017 was de vispasseerbare duiker bij Ameland al aangelegd. Maar het effluent van de waterzuivering op het eiland werd 600 meter verderop het wad opgebracht. “Dat leidde ertoe dat de vissen naar de verkeerde deur werden gelokt. De persleiding naar de vispasseerbare duiker zorgt voor een regelmatige stroom van zoet water en lokt de vissen naar de goede deur.”
Tussen eb en gelijk tij zwemmen de vissen van de Waddenzee de koker in, onder de terugslagklep door. Bij hoog tij kunnen ze vervolgens, via een kier van de regelschuif, vanuit de koker het polderwater te bereiken. Onder diezelfde kier kunnen vissen van binnen naar buiten, om vervolgens weer bij laag tij vanuit de koker naar het wad te gaan. “Het gezuiverde afvalwater dat door de duiker stroomt, wordt trouwens vanuit de waterzuivering naar een verdeelput voor de duiker geleid. Voor extreme situaties is er een leiding buitenom en bij normale weersomstandigheden wordt het water de duiker ingebracht.”
Verberg verwacht een verbetering van de visstand op Ameland. Of dat ook daadwerkelijk lukt, zal door het Wetterskip gemonitord worden. “Op dit moment wordt een monitoringsplan geschreven. Dat moet zorgvuldig gebeuren, maar de voorbereidingen zijn al getroffen. Zo is er in de duiker al een stroomsnelheidsmeter aangebracht. Dus ik ben benieuwd naar de resultaten, maar ik weet bijna zeker dat het gaat werken. De installatie is pas net open en de gebiedsbeheerder liet al weten dat hij veel meer vissen waarnam. Dat lijkt me een goed begin.”