Ruim een derde van het gletsjerijs van de Aziatische bergketens Hindoekoesj en Himalaya zal tegen 2100 verdwenen zijn, wanneer de opwarming van de aarde beperkt blijft tot 1,5 graad. In een zeer ongunstig klimaatscenario smelt zelfs twee derde van het ijs.
Dit blijkt uit een grote studie van het International Centre for Integrated Mountain Development (ICIMOD) in de Nepalese hoofdstad Kathmandu. Hieraan hebben ruim tweehonderd wetenschappers meegewerkt. Volgens de studie is in 2100 minstens 36 procent van de gletsjers van het Hindoekoesj- en het Himalaya-gebergte verdwenen bij een opwarming van de aarde met 1,5 graad ten opzichte van het pre-industriële tijdperk.
Gezien de huidige ontwikkelingen is een opwarming van 2 graad realistischer. Dan is zeker de helft van het ijs tegen het eind van de eeuw gesmolten. Wanneer niets tegen de CO2-uitstoot wordt gedaan en de aarde nog warmer wordt, kan het verlies oplopen tot twee derde in 2100.
Het verdwijnen van de gletsjers in de twee bergketens zal ernstige nadelige gevolgen hebben voor de ongeveer 1,9 miljard mensen die afhankelijk zijn van het water. Daarvan leven 250 miljoen mensen in de bergen en de rest in de laagvlakten van grote rivieren als de Ganges en de Yangtse. De afname van smeltwater zal vooral de landbouw treffen. Wel is de verwachting in de ICIMOD-studie dat eerst tot 2050 à 2060 het smeltwater nog toeneemt, hetgeen vaker zal leiden tot overstromingen. Na 2060 gaan de rivieren minder water afvoeren.
MEER INFORMATIE
The Hindu Kush Himalaya Assessment
Website ICIMOD
Artikel in de Volkskrant
Artikel in The Guardian