Gouverneur John Bel Edwards van de Amerikaanse staat Louisiana heeft zich in Nederland verdiept in de Hollandse aanpak van het waterbeheer. De Amerikaanse politicus stond aan het hoofd van een brede delegatie die maandag onder meer het doorstroomgebied de Noordwaard, de molens op Kinderdijk en het kennisinstituut Deltares bezocht.
De staat Louisiana loopt grote kans getroffen te worden door het geweld van orkanen, zoals in 2005 toen Katrina enorme schade aanrichtte in New Orleans, de stad die door een krachtige stormvloed werd vernield. Deze catastrofe en latere orkanen als Sandy die in 2012 voor een ravage zorgde in het noordoosten van de VS, leidden tot een samenwerking tussen Nederlandse waterexperts en Amerikaanse waterdeskundigen.
Onder hen de Nederlandse watergezant Henk Ovink, die het ‘rebuild by design’-programma ontwikkelde dat in Amerika leidde tot een integrale en toekomstgerichte aanpak en projecten om steden en gemeenschappen veerkrachtiger te maken. Ook in Louisiana ontstonden samenwerkingsverbanden, zoals tussen Deltares en The Water Institute of the Gulf.
Enorme agenda
Ovink: “Tijdens een van mijn laatste missies in Louisiana voor de coronapandemie uitbrak, heb ik Edwards uitgenodigd om naar Nederland te komen omdat we een lange samenwerking hebben op het gebied van waterveiligheid, riviermanagement, havenontwikkeling, stedelijke ontwikkeling. Daar zit een enorme agenda achter. Daarom heb ik gezegd: Als u kans ziet kom dan vooral eens naar Nederland.”
Edwards kwam en nam een flinke delegatie mee met vertegenwoordigers van het Louisiana Economic Development, de Coastal Protection and Restoration Authority, The Water Institute of the Gulf, het Gulf Research Program van de National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine, de haven van New Orleans, New Orleans & Company, Shell en de Baton Rouge Area Foundation.
Noordwaard
Zij bezochten de Noordwaard die in het kader van het Ruimte voor de Rivier-project in 2015 werd ontpolderd om te dienen als zogeheten doorstroomgebied bij hoog water en op 10 februari 2020 voor het eerst zijn nut bewees. Ook het molencomplex Kinderdijk, Unesco Werelderfgoed, werd bezocht. Ovink: “Kinderdijk en Noordwaard, een combinatie tussen heden en verleden.”
Op het kennisinstituut Deltares werden presentaties gegeven en de onderzoeksfaciliteiten bekeken. Ovink: “Toen The Gulf Institute werd opgericht werd meteen samenwerking gezocht met Deltares. Daarom zijn ze ook hier. Het is goed voor hen dat de gouverneur meekomt en ziet waarom Deltares zo’n excellent instituut is en wat die samenwerking ook echt betekent.”
Heeft het zin?
In de kennisuitwisseling ging veel aandacht uit naar de opgaven rondom klimaatverandering, vertelt Ovink. “De impact is op elke plek in de wereld anders. Maar er zijn ook wel overeenkomsten en het ging dan ook over de vraag welke ervaringen uit Nederland kunnen matchen met Louisiana. Waar heeft het zin? En vooral: hoe gaan we dit nou doen.”
"Tijdens de presentaties zijn de deelnemers zich bewust geworden van de uitdagingen waar zowel Louisiana als Nederland als laaggelegen delta's voor staan als gevolg van klimaatverandering en zeespiegelstijging", verklaarde Dirk-Jan Walstra van Deltares. "Tijdens de rondleiding over onze campus benadrukten we het belang van zowel experimentele faciliteiten als onze software om goed kennisgebaseerd advies te kunnen geven aan beleidsmakers."
Bijzondere bijkomstigheid was het nieuws dat de Amerikaanse Senaat akkoord was gegaan met het pakket klimaatregelen dat president Joe Biden had ingediend. Dat de zogeheten Climate Bill was aangenomen zorgde voor enthousiasme in de delegatie, niet in de laatste plaats bij gouverneur Edwards, net als Biden een democraat.