secundair logo knw 1

Gouverneur Edwards (met bril) bekijkt de Deltagoot, Henk Ovink fotografeert | Foto Deltares

Gouverneur John Bel Edwards van de Amerikaanse staat Louisiana heeft zich in Nederland verdiept in de Hollandse aanpak van het waterbeheer. De Amerikaanse politicus stond aan het hoofd van een brede delegatie die maandag onder meer het doorstroomgebied de Noordwaard, de molens op Kinderdijk en het kennisinstituut Deltares bezocht.

De staat Louisiana loopt grote kans getroffen te worden door het geweld van orkanen, zoals in 2005 toen Katrina enorme schade aanrichtte in New Orleans, de stad die door een krachtige stormvloed werd vernield. Deze catastrofe en latere orkanen als Sandy die in 2012 voor een ravage zorgde in het noordoosten van de VS, leidden tot een samenwerking tussen Nederlandse waterexperts en Amerikaanse waterdeskundigen.

Onder hen de Nederlandse watergezant Henk Ovink, die het ‘rebuild by design’-programma ontwikkelde dat in Amerika leidde tot een integrale en toekomstgerichte aanpak en projecten om steden en gemeenschappen veerkrachtiger te maken. Ook in Louisiana ontstonden samenwerkingsverbanden, zoals tussen Deltares en The Water Institute of the Gulf.

Enorme agenda
Ovink: “Tijdens een van mijn laatste missies in Louisiana voor de coronapandemie uitbrak, heb ik Edwards uitgenodigd om naar Nederland te komen omdat we een lange samenwerking hebben op het gebied van waterveiligheid, riviermanagement, havenontwikkeling, stedelijke ontwikkeling. Daar zit een enorme agenda achter. Daarom heb ik gezegd: Als u kans ziet kom dan vooral eens naar Nederland.”

Edwards kwam en nam een flinke delegatie mee met vertegenwoordigers van het Louisiana Economic Development, de Coastal Protection and Restoration Authority, The Water Institute of the Gulf, het Gulf Research Program van de National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine, de haven van New Orleans, New Orleans & Company, Shell en de Baton Rouge Area Foundation.

Noordwaard
Zij bezochten de Noordwaard die in het kader van het Ruimte voor de Rivier-project in 2015 werd ontpolderd om te dienen als zogeheten doorstroomgebied bij hoog water en op 10 februari 2020 voor het eerst zijn nut bewees. Ook het molencomplex Kinderdijk, Unesco Werelderfgoed, werd bezocht. Ovink: “Kinderdijk en Noordwaard, een combinatie tussen heden en verleden.”

Op het kennisinstituut Deltares werden presentaties gegeven en de onderzoeksfaciliteiten bekeken. Ovink: “Toen The Gulf Institute werd opgericht werd meteen samenwerking gezocht met Deltares. Daarom zijn ze ook hier. Het is goed voor hen dat de gouverneur meekomt en ziet waarom Deltares zo’n excellent instituut is en wat die samenwerking ook echt betekent.”

Heeft het zin?
In de kennisuitwisseling ging veel aandacht uit naar de opgaven rondom klimaatverandering, vertelt Ovink. “De impact is op elke plek in de wereld anders. Maar er zijn ook wel overeenkomsten en het ging dan ook over de vraag welke ervaringen uit Nederland kunnen matchen met Louisiana. Waar heeft het zin? En vooral: hoe gaan we dit nou doen.”

"Tijdens de presentaties zijn de deelnemers zich bewust geworden van de uitdagingen waar zowel Louisiana als Nederland als laaggelegen delta's voor staan als gevolg van klimaatverandering en zeespiegelstijging", verklaarde Dirk-Jan Walstra van Deltares. "Tijdens de rondleiding over onze campus benadrukten we het belang van zowel experimentele faciliteiten als onze software om goed kennisgebaseerd advies te kunnen geven aan beleidsmakers."

Bijzondere bijkomstigheid was het nieuws dat de Amerikaanse Senaat akkoord was gegaan met het pakket klimaatregelen dat president Joe Biden had ingediend. Dat de zogeheten Climate Bill was aangenomen zorgde voor enthousiasme in de delegatie, niet in de laatste plaats bij gouverneur Edwards, net als Biden een democraat.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.