In het Europese project Flash Flood Breaker gaan dertien partijen waaronder het programma Waterveiligheid en Ruimte Limburg samenwerken bij het bestrijden van hoogwater en het vergroten van waterveiligheid. Een ander grensoverschrijdend initiatief is het wetenschappelijke samenwerkingsprogramma JCAR ATRACE op het gebied van overstromings- en droogtebeheer.
Het project Flash Flood Breaker is goedgekeurd door het EU-financieringsprogramma Interreg North-West Europe. Daarmee is 6 miljoen euro aan Europese middelen beschikbaar gekomen. Het project start begin 2024 en duurt drie jaar.
Er doen dertien partners uit Nederland, België, Duitsland, Luxemburg en Frankrijk mee. Het Emschergenossenschaft, een grote waterbeheerder in het Duitse Ruhrgebied, verzorgt de projectleiding.
De partijen gaan werken aan het beter voorbereiden van burgers en bedrijven op hoogwater, onder meer via specifieke voorlichtingscampagnes. Ook maken zij een overzicht van mogelijke maatregelen die burgers kunnen nemen. Verder worden voorspellingen van hoogwater verbeterd. De bedoeling is dat de instrumenten die worden ontwikkeld, internationaal kunnen worden ingezet.
Bijdrage door programma WRL
Het programma Waterveiligheid en Ruimte Limburg (WRL) is een van de partners in Flash Flood Breaker. Hierin werken Provincie Limburg, Waterschap Limburg, alle Limburgse gemeenten en het Rijk samen.
WRL gaat een bijdrage leveren aan drie werkpakketten:
- het ontwikkelen en implementeren van een actieplan voor verbeterde overstromingsbestendigheid in steile stroomgebieden in de provincie Limburg;
- het testen van innovatieve geïntegreerde modelleringstools en de innovatieve op kunstmatige intelligentie gebaseerde voorspellingstool valleigebied;
- het opzetten en implementeren van pilotactiviteiten voor gemeenschappen op lokaal niveau, zodat zij snel kunnen reageren op plotselinge overstromingen in rivierbeddingen in steile valleien.
Het programma WRL is onder andere bezig met een boekje met uitgebreide informatie over mogelijke maatregelen, advies aan huis, een stimuleringsregeling en draaiboeken om met de buurt zich voor te bereiden op wateroverlast. Deze producten zullen nu gedeeltelijk internationaal worden ontwikkeld. WRL ontvangt hiervoor ongeveer 670.000 euro vanuit het Europees Fonds voor Regionale ontwikkeling.
Toegepast onderzoek naar overstromingsbeheer
In het nieuwe samenwerkingsprogramma JCAR ATRACE gaat het om toegepast onderzoek naar het beheer van overstromings- en droogterisico’s in regionale stroomgebieden. Kennisinstituten uit België, Duitsland, Luxemberg en Nederland nemen eraan deel.
Het programma is officieel van start gegaan tijdens de Benelux-Waterdag op 29 november. Deltares heeft de coördinerende rol. Verder zijn onder andere de TU Delft, Vrije Universiteit Amsterdam en Universiteit Twente van de partij.
Het doel is om met onderzoek de grensregio’s weerbaarder te maken tegen de gevolgen van extreem nat of droog weer. De kennisinstellingen willen samen de gemeenschappelijke kennisbasis over grote overstromingen en droogtes verstevigen en beschikbaar stellen. Daarmee kunnen overstromings- en droogtestrategieën van regionale overheden worden onderbouwd. De eerste studies van het programma worden begin volgend jaar gepubliceerd.