secundair logo knw 1

De Groningse wereldkampioenen met v.l.n.r. Paul Knot, Harry Boels, Dennis Smit en Richard Koopmans. Foto Waterbedrijf Groningen

Voor de tweede keer op rij zijn de pijpfitters van Waterbedrijf Groningen wereldkampioen geworden. Vorig jaar juni wonnen de mannen de wedstrijd in het Amerikaanse Las Vegas, gisteren streken ze met de eer op de vakbeurs Aquatech in de Amsterdamse RAI. 

De Groningers moesten het opnemen tegen de nationale kampioenen van Engeland en de Verenigde Staten. Het jaarlijkse wereldkampioenschap pijpfitten vindt beurtelings in deze drie landen plaats.

Op de Aquatech, die nog tot en met morgen duurt, wordt tevens de dertiende nationale (tweejaarlijkse) KNW Fitterijwedstrijd gehouden. Er zijn wedstrijden voor leerlingen, dames, heren en directies. De deelname is dit jaar groter dan ooit, zegt voorzitter Margriet de Vries. ''Met zestig teams en in totaal 170 deelnemers zit het programma vol.’’

Doel van de wedstrijd is dat het vierkoppige team in zo kort mogelijke tijd een nodulair gietijzeren leiding met een diameter van 150 mm aanboort, de aansluitleiding koppelt aan een meteropstelling en deze doorverbindt naar een tapkraan.

Zodra het water uit de tapkraan komt, is het over en wordt de tijd gestopt. Scheidsrechters beoordelen het vakmanschap van de deelnemers en zien toe of er aan alle regels en veiligheidseisen is voldaan.

Penalties
Voor het wereldkampioenschap moeten de drie landenteams dezelfde operatie drie keer uitvoeren op de verschillende landensystemen. Winnaar en wereldkampioen is het team met de laagste opgetelde eindtijd.

Het was spannend, vertelt De Vries, want de uitslagen lagen heel dicht bij elkaar. Nederland won uiteindelijk dankzij twee penalties voor Engeland. ''De Britten moesten een tijd van 2,57 minuten draaien op het Amerikaanse systeem. Dat was in theorie haalbaar, maar door die penalties werd Groningen toch eerste.’’

De Groningers schreven 10,33 minuten in totaal, de Engelsen hadden 11,01 minuten nodig en de Amerikanen 12,45 minuten. Het succesteam bestond net als vorig jaar weer uit Harry Boels, Richard Koopmans, Dennis Smit en coach Paul Knot. ''Never change a winning team’’, concludeert De Vries, die tevens teamleider bij Waterbedrijf Groningen is.

Confetti
Nadat de winnaars bekendgemaakt waren, werden ze bedolven onder de confetti. ''En ‘s avonds zijn we naar een Argentijns restaurant geweest en daarna nog de stad in’’, aldus De Vries, die vanmorgen alweer tijdig paraat stond om de volgende wedstrijden te openen.

Haar Groningse team mag morgen nog een keer zijn vakmanschap tonen, als om het nationaal kampioenschap wordt gestreden. En dan hopen ze volgend jaar in Orlanda, Florida voor het derde wereldkampioenschap te kunnen gaan.

 

MEER INFORMATIE
Fitterijwedstrijden 2019

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.