secundair logo knw 1

Beeld van een klimaatprotest I foto: Niek Verlaan via Pixabay

Bijna twee derde van de mensen ziet klimaatverandering als een wereldwijde crisis. Ook steunt een meerderheid maatregelen als het behoud van bossen en land en de inzet op duurzame energie. Dat blijkt uit een peiling van het United Nations Development Programme (UNDP).

Hierbij zijn 1,2 miljoen mensen in vijftig landen – met bij elkaar meer dan de helft van de wereldbevolking – naar hun mening gevraagd, onder wie veel jongeren tot achttien jaar. Volgens het UNDP is er in de wereld nog nooit zo’n groot onderzoek naar de publieke opinie over klimaatverandering gehouden. De gedetailleerde resultaten per land zullen worden gedeeld met regeringen. Nederland was niet van de partij.

De deelnemers kregen de vraag voorgelegd of zij klimaatverandering zien als een wereldwijde crisis. Daarop antwoordde 64 procent met ja, ondanks dat het onderzoek is uitgevoerd tijdens de coronacrisis. Jongeren tussen veertien en achttien jaar vinden dit nog iets meer dan zestigplussers: 69 om 58 procent.

Behoud van bossen en land populairst
Verder konden de participanten aangeven of ze het eens of oneens zijn met achttien belangrijke beleidsdoelen op het terrein van klimaat. Deze betreffen zes actiegebieden: economie, energie, natuur, voedsel en landbouw, transport en bescherming van mensen. De vier populairste acties – met een score van 50 procent of iets meer – zijn in deze volgorde: behoud van bossen en land, meer zonne-energie, windenergie en hernieuwbare energie, toepassing van klimaatvriendelijke landbouwtechnieken en vergroting van de investeringen in groene bedrijven en banen.

Op een gedeelde zesde plaats met 45 procent staan onder andere ‘houd de oceanen en waterwegen gezond’ en ‘installeer meer systemen voor vroege waarschuwingen bij rampen’. Onderaan de lijst bungelt het promoten van vegetarisch eten (30 procent steun). Het UNDP geeft als een verklaring dat hiervoor in een aantal landen weinig mogelijkheden bestaan.

Inventieve peilingsmethode
De VN-organisatie voerde samen met de universiteit van Oxford het onderzoek uit. Met een inventieve methode zijn de minderjarige jongeren bereikt. De vragenlijst is uitgezet op netwerken voor mobiele spelletjes en was dan via een pop-up te zien.

Volgens UNDP-topman Achim Steiner blijkt uit de resultaten dat dringende klimaatactie breed wordt gesteund door mensen over de hele wereld. “Dit ongeacht nationaliteit, leeftijd, geslacht en opleidingsniveau. Maar de peiling laat bovenal zien hoe mensen willen dat hun beleidsmakers de crisis aanpakken. Dat gaat van klimaatvriendelijke landbouw tot bescherming van de natuur en investeren in een groen herstel na Covid-19. Door deze enquête staat de stem van de mensen nu op de voorgrond van het klimaatdebat.”

Tweet Greta Thunberg

Ook in Nederland veel zorgen
De mening van Nederlanders is in een ander recent onderzoek wel gepolst. Uit een landelijke enquête die I&O Research in opdracht van Milieudefensie begin januari hield, komt naar voren dat 69 procent zich zorgen maakt over de uitstoot van broeikasgassen en de effecten daarvan op klimaatverandering. De helft van de Nederlanders wil dat het volgende kabinet meer of veel meer doet aan de uitstoot dan het kabinet-Rutte III heeft gedaan. Daarentegen vindt 13 procent dat het juist minder moet zijn.

Twee derde van de kiezers zegt dat het klimaatstandpunt van een politieke partij belangrijk is voor hun stemkeuze. Voor een kwart is dit zelfs essentieel, vooral voor mensen die overwegen te stemmen op GroenLinks (84 procent) en de Partij van de Dieren (69 procent). Het minste geldt het voor aanhangers van het CDA, de VVD (beide 12 procent), de PVV (9 procent) en de SGP (2 procent).

 

MEER INFORMATIE
Toelichting UNDP op wereldwijde klimaatpeiling
Rapport Peoples’ Climate Vote
I&O Research over Nederlandse enquête
H2O-bericht: klimaattop startsein actieagenda

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.