secundair logo knw 1

Een muskusrattenbestrijder aan het werk. Foto WDODelta

Het lukt steeds beter om de muskusrattenpopulatie in Nederland tot de grens met Duitsland terug te dringen. Dat concluderen de vier noordelijke grenswaterschappen op grond van de nieuwste cijfers.

Het afgelopen jaar vingen zij, geheel in lijn met de landelijke trend, opnieuw minder muskusratten dan in het jaar daarvoor. De vangsten daalden van in totaal 15.645 in 2018 naar 12.721 in 2019, een daling van bijna 19 procent. Dat komt voornamelijk doordat er ook minder muskusratten zijn.

Alleen bij waterschap Hunze en Aa’s ging het aantal vangsten omhoog: van 2.593 naar 4.058, een stijging van ruim 56 procent.

henk van der steenHenk van der SteenRegionaal coördinator muskus- en beverrattenbestrijding Henk van der Steen heeft daar wel een verklaring voor. ''Wij hebben de bestrijding eind 2011 overgenomen van de provincie Groningen’’, vertelt hij. ''Daar hebben we nog een inhaalslag te maken. We werken nu van de schone gebieden in Drenthe naar de Duitse grens in Groningen. In die regio hebben we enorm veel gevangen.’’

Samen een gebied in
Hunze en Aa’s werkt voor de bestrijding van muskus- en beverratten samen met de andere noordelijke grenswaterschappen Noorderzijlvest, WDODelta en Vechtstromen. ‘’We helpen elkaar met grote vangacties’’, aldus Van der Steen. ''Een paar keer per jaar gaan we samen een gebied in. Dat werkt perfect. We leren van elkaar en we worden er allemaal beter van.’’

In de meeste regio’s waren de waterschappen al langer verantwoordelijk voor de bestrijding van de invasieve exoten, die met name vanuit Duitsland ons land binnendringen. In 2011 is dit ook per wet geregeld.

Muskusratten graven gangen en holen in dijken en oevers en vormen daarmee een gevaar voor de waterveiligheid. Nederland wil de populatie zo klein mogelijk houden, zodat de schade beheersbaar is.

Beverratten
In juni 2019 is tijdens een ledenvergadering van de Unie van Waterschappen besloten om de muskusrattenpopulatie in Nederland daadwerkelijk terug te dringen tot aan de grens met Duitsland. Het duurt naar verwachting twaalf tot vijftien jaar om dit te bereiken.

Met de beverrattenpopulatie is dit al bijna gelukt. Hunze en Aa’s ving er vorig jaar nog 132, Vechtstromen 188, Noorderzijlvest 1 en WDODelta geen enkele.

Van der Steen verwacht het komende jaar in het gebied van Hunze en Aa’s ook een ''forse daling’’ van het aantal gevangen muskusratten. Maar controle in de grensstreek zal nodig blijven, waarschuwt hij. Omdat de bestrijding in Duitsland anders geregeld is, blijft de instroom groot.

Parlement Hannover
In de deelstaat Niedersachsen worden muskusrattenvangers ‘per staart’ betaald. Beverratten gelden als jachtwild, waarvoor dus jagers ingezet moeten worden.

Gesprekken over en weer hebben tot nog toe niets opgeleverd. ''Een delegatie van de Unie van Waterschappen mocht afgelopen najaar het parlement in Hannover adviseren: haal de beverrat uit de jacht weg. Maar dat voorstel heeft het jammer genoeg niet gehaald.’’

De Unie van Waterschappen komt volgende week met de landelijke cijfers over 2019. In 2018 werden er in heel Nederland 53.511 muskusratten gevangen.

 

MEER INFORMATIE
Persbericht Noorderzijlvest + tabellen
Muskusratten worden teruggedrongen tot de landsgrens
Muskusrattenvangst opnieuw afgenomen, maar moet naar nul

 
Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.