Het vakartikel ‘Maatregel op de Kaart: Kansrijke landbouwmaatregelen per perceel voor schoner grond- en oppervlaktewater’ is bekroond tot het beste H2O-vakartikel van 2020. De jury onder voorzitterschap van Idsart Dijkstra ziet in het artikel een geslaagde poging om 'de urgentie te werken aan ecologische gezond water om te zetten in een praktische landelijke kaart met kansrijke maatregelen'.
Het vakartikel werd geschreven door Luuk van Gerven (WEnR), Stefan Jansen (Deltares), Arnaut van Loon (KWR), Saskia Lukacs (RIVM), Frank Verhoeven (Boerenverstand), Debby van Rotterdam (NMI) en Piet Groenendijk (WEnR). Het stuk beschrijft de ontwikkeling van de kaart die voor elk landbouwperceel in Nederland aangeeft welke vrijwillige maatregelen kansrijk zijn om de emissie van stikstof en fosfor naar het grond- en oppervlaktewater te verminderen.
De landelijke maatregelenkaart, ontwikkeld binnen het onderzoek Thema Nutriënten van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (KIWK), is een vervolg op de zogeheten BOOT-lijst met 99 landbouwmaatregelen die in 2017 is opgesteld om emissies van nutriënten en bestrijdingsmiddelen naar het water terug te dringen. Die lijst bleek in de praktijk niet te werken, ze was veel te ingewikkeld. In het project ‘Maatregel op de kaart’ werd daarom een landelijke maatregelenkaart ontwikkeld. Het werd ‘een inspiratielijst met maatregelen’ tot op perceelniveau.
De jury prijst de omzetting en het resultaat, beschreven in een artikel dat ‘zeer compact en uitdagend is geschreven’. “De lezer wordt in hoog tempo meegenomen in deze complexe materie en ogenschijnlijk eenvoudige wijze om maatregelen te toetsen.” Voorts is er lof voor de energie en het enthousiasme waarmee is gewerkt. “Het spat van het artikel af.”
Tweede en derde
In de verkiezing eindigde het artikel ‘Nieuwe tools voor inschatten klimaatschade en selecteren van adaptatiemaatregelen’ op de tweede plaats. Het stuk is geschreven door Frans van de Ven (Deltares, Technische Universiteit Delft), Hasse Goosen, Sandy Hofland (Stichting Climate Adaptation Services), Hans Gehrels, Reinder Brolsma (Deltares).
“Het artikel is bijzonder uitnodigend geschreven, waardoor de lezer vervolgens min of meer automatisch op de link klikt naar de toolbox en zelf aan de slag gaat”, aldus het juryverslag.
Derde werd ‘Afkoppelen van hemelwater: aandacht voor de waterkwaliteit’ van Jeroen Mandemakers, Jaap Klein (Witteveen+Bos), Simon Holsteijn (IMD BV), Winnie Rip (waterschap Amstel, Gooi en Vecht), Sjors Traast (gemeente Wijdemeren). Het artikel is een mooie samenvatting van een gedegen studie, aldus de jury. “En geeft in één oogopslag het risico van het afstromend hemelwater weer voor de waterkwaliteit van de Loosdrechtse plassen en de omliggende natuurgebieden.”
Van de auteurs eindigde Jeroen Mandermakers vorig jaar ook in de prijzen. Hij werd toen met het vakartikel ‘Ecologische watersysteemanalyse: Waterbalans geeft inzicht’ tweede.
In de H2O-uitgave die in september verschijnt wordt aandacht besteed aan het winnende artikel.
MEER INFORMATIE
De winnende vakartikelen:
Maatregel op de Kaart: Kansrijke landbouwmaatregelen per perceel voor schoner grond- en oppervlaktewater
Webversie van 'Maatregel op de Kaart'
Afkoppelen van hemelwater: aandacht voor de waterkwaliteit
Ecologische watersysteemanalyse: Waterbalans geeft inzicht