In Noord-Holland, boven het Noordzeekanaal, slaan de verantwoordelijke overheden de handen ineen om de bewustwording bij bedrijven rondom het lozen van afval water te vergroten en te komen tot heldere afspraken en richtlijnen.
“Het waarborgen van de waterkwaliteit is altijd al hard werken”, zegt Marjan Leijen, dagelijks bestuurder bij van hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. “Maar hoewel we zien dat sommige stoffen in het water toenemen, is er in ons gebied nog geen probleem met de waterkwaliteit na zuivering door HHNK. Dat moet ook zo blijven. Juist daarom hebben we de samenwerking gezocht met andere overheidspartijen.”
Het gaat hierbij om lozingen van bedrijfsafvalwater op de gemeentelijke riolering. “Via de riolering komt het water bij onze zuivering en vervolgens inhet oppervlaktewater. Dat oppervlaktewater is weer deels een drinkwaterbron in onze provincie. De verschillende partijen hebben daarom allemaal te maken met dit onderwerp.”
Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier gaat samenwerken met gemeenten, drinkwaterbedrijf PWN, de provincie Noord-Holland, Rijkswaterstaat en de omgevingsdiensten Noordzeekanaalgebied, Noord-Holland Noord en IJmond. “We hebben allemaal onze eigen taak en werkten natuurlijk al samen. Maar dat de samenwerking in zo’n groot geheel plaatsvindt, is toch wel bijzonder.”
Volgens Marjan Leijen heeft de samenwerking tot doel om ongewenste lozingen te voorkomen. “Sleutelbegrippen zijn: meer zicht op de lozingen en bewustwording. We willen duidelijk maken wat de consequenties zijn van deze lozingen. Dat weten mensen vaak helemaal niet. Vervolgens zullen we kijken welke uitwerking er verder nodig is, maar het doel is wel dat de samenwerking leidt tot afspraken en heldere richtlijnen voor bedrijfsafvalwater.”