Waterschap Hollandse Delta gaat in zes jaar tijd 3,6 miljoen euro extra uittrekken voor maatregelen om polders te vergroenen en de biodiversiteit te bevorderen. Hiervoor is een groenbeleidsplan gemaakt.
Het is voor het eerst dat Hollandse Delta met zo’n plan komt. Hoewel groen geen kerntaak is voor het waterschap, is volgens het voorwoord van dijkgraaf Jan Bonjer door maatschappelijke en klimatologische ontwikkelingen een duidelijke visie nodig. “Ons waterschap is een belangrijke beheerder van het landschap en de biodiversiteit. Die verantwoordelijkheid leggen we nu ook bestuurlijk vast in dit groenbeleidsplan.”
Versterking van groenblauw netwerk
De dijken, de wegbermen, de sloten en de terreinen rond rioolwaterzuiveringen en gemalen vormen samen met andere landschapselementen een groenblauw netwerk, aldus Bonjer. Hij merkt op dat versterking van dit netwerk belangrijk is om de klimaatveranderingen het hoofd te bieden. In het plan richt het waterschap zich vooral op een goede inrichting en een goed onderhoud van de eigen eigendommen. “Maar we kijken ook of we de verbinding met andere partijen kunnen maken om gezamenlijk tot die fraaie groenblauwe inrichting te komen.”
Het groenbeleidsplan geldt voor de periode van 2022 tot en met 2027 en gaat over de bomen, heesters, grassen, oevervegetaties en waterplanten in de polders en op de dijken van Goeree-Overflakkee, Hoeksche Waard, IJsselmonde, Voorne-Putten en Dordrecht. Zo staan er zo’n 60.000 bomen in het werkgebied van het waterschap. In het plan zijn allerlei acties en maatregelen opgenomen (zie overzicht).
Accent op ecologisch beheer
Het waterschap gaat landschapsplannen en een nieuw boombeheerplan opstellen en 60 procent van het eigen areaal ecologisch beheren. Ingezet wordt onder meer op het hergebruik van maaisel en hout, de reductie van de CO₂-uitstoot door een beter bomenbestand en het herplanten van bomen.
Het waterschap wil alleen nog bestrijdingsmiddelen gebruiken, als dat niet anders kan. Ook komt er een plan voor de bestrijding van invasieve exoten, zoals de Japanse duizendknoop, de grote waternavel en de uitheemse kleine waterteunisbloem.
Het algemeen bestuur van Hollandse Delta stemde vorige week in met het nieuwe groenbeleidsplan. Voor de uitvoering van de maatregelen is meer geld nodig. Het waterschap trekt hiervoor een extra bedrag van 3,6 miljoen euro in zes jaar uit.
MEER INFORMATIE
Groenbeleidsplan Hollandse Delta