De hoogwatergeul Veessen-Wapenveld van waterschap Vallei en Veluwe heeft de Betonprijs 2017 voor natte waterbouw gewonnen. De jury noemt het bouwwerk ‘een prachtige landschappelijke ingreep’.
De hoogwatergeul Veessen-Wapenveld is gebouwd in het kader van het Rijkswaterstaat-programma Ruimte voor de Rivier. De bouw werd begin oktober afgerond. Vertegenwoordigers van de partijen die daarbij waren betrokken namen gisteren (woensdag 15 november) de Betonprijs 2017 in ontvangst: waterschap Vallei en Veluwe, Ruimte voor de Rivier, aanneemcombinatie IJsselweide (Boskalis&Van Hattum en Blankevoort) en architect ZUS.
De hoogwatergeul is volgens de jury een ‘typisch voorbeeld van waar Nederlandse ingenieurs goed in zijn: het beheersen van ons waterland’. Het bijzondere aan de watergeul is dat waterbeheer en agrarisch grondgebruik op elkaar zijn afgestemd. ‘Blijkbaar hoeft de noodzaak om land te reserveren voor het bufferen van water het agrarisch gebruik niet in de weg te staan.’ Dat voorkomt frustratie. Bovendien is de hoogwatergeul volgens de jury ‘een prachtige landschappelijke ingreep’. ‘Hierdoor krijgt het civieltechnische begrip kunstwerk ineens zijn poëtische betekenis.’
Dijkgraaf Tanja Klip-Martin van Vallei en Veluwe is trots op het winnen van de Betonprijs en sluit zich aan bij het oordeel van de jury: ‘Door gebruik te maken van de juiste materialen en de juiste vormgeving versterkt het waterwerk het landschap.’
Andere genomineerden voor de Betonprijs 2017 waren LNG zeesteiger Duinkerken en GBF Windmolenfundatie Noordzee.
Klik hier voor een animatiefilmpje over de hoogwatergeul Veessen-Wapenveld en lees hier over de ingebruikname begin 2017.