secundair logo knw 1

Momentopname op dinsdagmiddag 21 november: het lagere deel van de Nijmeegse Waalkade is ondergelopen I foto: HKT

Door het aanhoudende kletsnatte weer zijn de waterstanden in de grote rivieren de afgelopen tijd flink gestegen. Hierdoor zijn uiterwaarden en lage kades  ondergelopen. Rijkswaterstaat verwacht dat vanavond (21 november) in de Rijn een topstand van 13,15 meter boven NAP bij Lobith wordt bereikt.

Zo’n hoge stand komt niet vaak voor in november, meestal gebeurt dat pas later. De hoogwatergolf in de Rijn duurt volgens Rijkswaterstaat niet lang. Vanaf woensdag 22 november gaat de waterstand bij Lobith langzaam dalen en komt snel weer onder het niveau van 13 meter boven NAP uit.

“Deze waterstandsdaling zal zich verder doorzetten tot ruim onder 11 meter in de eerste week van december. Op langere termijn lijkt een verdere waterstandsdaling het meest waarschijnlijk. Naar verwachting zullen de uiterwaarden in december weer langzaam gaan droogvallen.”

Niet alarmerend
Op het hoogtepunt vanavond stroomt bij Lobith 4,6 miljoen liter water per seconde ons land binnen. Waterschap Rijn en IJssel noemt dat veel maar niet alarmerend. De dijken langs de rivieren kunnen drie tot vier keer zoveel water per seconde aan.

Waterschap Rivierenland komt met een vergelijkbare reactie. “Op de Rijn en Waal passeert deze week de top van een golfje. Niet spannend, wel mooi om te zien. Uiterwaarden en enkele buitenpolders stromen vol. Omdat de bodem verzadigd is, zorgen de hoge rivieren dat kwel snel op de velden staat.”

Geen sprake van groot hoogwater
Volgens Alphons van Winden van Bureau Stroming is het huidige niveau nog lang geen groot hoogwater. Daarvoor moet de stand in de Rijn stijgen tot meer dan 14,5 meter boven NAP. Hij geeft deze verklaring voor de daling die eraan komt: “De lange natte periode die al vanaf half oktober aanhoudt, is nu bijna ten einde.”

Begin vorige week hield Van Winden op zijn site waterpeilen.nl er rekening mee dat een stand van 14 meter of nog hoger tot de mogelijkheden zou behoren. Daarvoor zou het veel moeten regenen. Het viel echter relatief mee met de neerslag in een deel van het stroomgebied, waardoor Van Winden zijn voorspelling naar beneden bijstelde.

Aantal kades afgesloten
De Waalkades in Nijmegen en Tiel en de Rijnkade in Arnhem staan gedeeltelijk onder water en zijn daarom afgesloten. Hierdoor kan een aantal bussen in Nijmegen momenteel niet hun normale route via de kade rijden. In Arnhem zijn acht cruiseschepen voor vluchtelingen die aan de kade lagen, vorige week weggesleept naar een droge plek.

Het hoogwater in de IJssel schopt de intocht van Sinterklaas in Wijhe in de war. Samen met 250 kinderen en hun ouders zou hij aanstaande zaterdag met de boot vanuit Deventer naar Wijhe varen, maar daar kan momenteel niet worden afgemeerd. De organisatie van de intocht zoekt nu naar een andere oplossing.

Geen problemen in Limburg
Ook de waterstand in de Maas is hoog. De afvoer bij Sint Pieter (Maastricht) gaat vandaag naar een top van even boven 850 kubieke meter per seconde. Eerder was nog sprake van een kans op code geel (langdurig afvoeren van 1250 m3/s of meer) maar die is verdwenen. Rijkswaterstaat verwacht na morgen een daling, waarbij de afvoeren rond 25-26 november tot onder 600 m3/s uitkomen.

Waterschap Limburg kwam vanmiddag met deze update. “De weersverwachting voor komende week geeft aan dat het nagenoeg droog blijft in Limburg. Dat heeft een positief effect op de afvoeren van onze beeksystemen. De waterafvoer van de Maas is rustig en zal schommelen rond de 850 m3/s. Door het stuwbeheer in België kan de Maas de komende dagen voor korte tijd iets gaan stijgen. Dit zal in ons werkgebied niet voor problemen zorgen. De verwachtingen voor de waterafvoer van de Geul en de Roer waren rustig en zullen dat ook blijven.”

Update 23 november
De topstand van de Rijn bij Lobith is toch wat later bereikt, meldt Rijkswaterstaat: 13,15 meter boven NAP op woensdag 22 november om 8.00 uur ’s ochtends. Inmiddels is hier de waterstand enkele centimeters gezakt. De piek van de hoogwatergolf verspreidt zich nu verder door de Nederlandse rivieren. In combinatie met harde wind zorgt het hoogwater in meerdere gebieden voor problemen. Daarom zijn onder andere sluizen gesloten en stuwen geopend. Ook zijn enkele keringen dicht. Door de acties is er nergens sprake van een overstromingsdreiging, aldus Rijkswaterstaat in een op 23 november gepubliceerd nieuwsbericht.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.