secundair logo knw 1

Hoogwater op de Vecht bij Junne. Foto Vechtstromen

De Rijn heeft vanmorgen vroeg bij Lobith de hoogste stand bereikt (14,52 boven NAP), maar daarmee is de strijd tegen het water nog niet gestreden. De waterschappen houden er rekening mee dat de piek zich de komende dagen over Nederland zal verspreiden. Vallei en Veluwe maakte vandaag de hoogwatergeul Veessen-Wapenveld gereed. 

Dat houdt in dat de hydraulische cilinders aan de kleppen onder de Tolbrug bij Veessen bevestigd zijn, zodat die handmatig geopend kunnen worden. De hoogwatergeul wordt pas ingezet als de IJssel ter hoogte van Veessen, tussen Deventer en Zwolle, een waterstand van 5,65 meter boven NAP bereikt. Het waterschap verwachtte vanmorgen niet dat het zo ver gaat komen, maar wil wel voorbereid zijn. 

De neerslag en de wind zorgen volgens Vallei en Veluwe voor een grillig verloop van de waterstanden. Zijdelingse instroom van water uit de gebieden langs de rivieren die verzadigd zijn met regenwater levert extra aanvoer op en mogelijk ook weer peilstijgingen. 

Toch verwacht dit waterschap dat de verhoogde waterstanden op de IJssel en de Nederrijn 'onder controle' blijven. Daarom zullen de nevengeulen ter hoogte van Cortenoever en Voorsterklei waarschijnlijk niet gaan mee stromen en hoeven de coupures bij Dieren en Deventer niet gesloten te worden. 

Zandzakken
Dat bevestigt Alphons van Winden in zijn voorspelling op de website Waterpeilen.nl. Volgens hem neemt de bijdrage vanuit de zijbeken sinds vandaag sterk af, waardoor de stijging die de Rijn nog oplevert wordt opgeheven. Dat is ook de reden dat de hoogwaterpiek vanmiddag al bij Deventer arriveerde, terwijl het daar normaalgesproken een dag voor nodig heeft.

In Deventer was langs en op de laagste delen van de kademuur een noodkering gebouwd met zandzakken en bigbags, die de hanzestad tegen de IJssel moest beschermen. Het water stond daar hoog, maar heeft de kritieke grens van 6,30 meter niet bereikt, meldde de gemeente rond 15.00 uur vanmiddag. 

Van Winden verwacht nu een snelle daling van de Rijn bij Lobith tot 12,5 meter of lager, met mogelijk over een week weer een stijging. Ook de IJssel is al aan het dalen. Alleen verder stroomafwaarts, bij Kampen, staat het water nog opvallend hoog. Dat komt volgens hem vooral door de hoge waterstand op het IJsselmeer in combinatie met de westenwind, die het lastig maakt om op de Waddenzee te spuien. 

Het Reevediep
O
m extra water vanaf de IJssel via het Drontermeer en het Vossemeer af te voeren naar het IJsselmeer, legde Waterschap Drents Overijsselse Delta in 2019 Het Reevediep aan. Deze hoogwatergeul stroomde gisteren voor het eerst mee om het gebied rond Zwolle en Kampen te ontlasten. 

Ook de Overijsselse Vecht bereikte gisteren een recordhoogte van 13,14 meter boven NAP, zo meldt Vechtstromen. Dat is 7 centimeter hoger dan in 1998, toen er veel wateroverlast was in het gebied. De verwachting was dat deze waterstand nog wel even hoog zou blijven, terwijl die op de Regge en Dinkel inmiddels al afvlakten of zelfs licht daalden. 

Rijn en IJssel zette de afgelopen dagen bergingsgebieden in om water tijdelijk op te slaan en de onderste kleppen van stuw Doesburg werden geopend. De waterpeilen stegen daardoor volgens het waterschap op veel plekken minder hard en het peil van de Oude IJssel daalde zo’n 25 centimeter. 

Dijken
Volgens de Unie van Waterschappen hebben de dijken zich overal goed gehouden. Ze worden dag en nacht gecontroleerd. Dat neemt niet weg dat er regionaal wel sprake is van wateroverlast: kades en fietspaden lopen over en kruipruimtes staan onder water. Ook opkomend grondwater veroorzaakt overlast. 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.