Waterschap Hunze en Aa’s verleent in prinicipe toestemming voor de plaatsing van windmolens op de dijk langs de Eems-Dollard. Die dragen in belangrijke mate bij aan het streven om energieneutraal te worden, motiveert het bestuur. Het plan veroorzaakt veel onrust bij bewoners en natuur- en milieuorganisaties.
Energieproducent RWE Windpower wil de windmolens plaatsen en exploiteren. Het gaat om drie of vier molens van circa 100 meter hoog, die moeten komen op de zeedijk van Delfzijl tot aan de Punt van Reide. De Eems-Dollard is een bijzonder natuurgebied, onderdeel van Werelderfgoed Waddenzee en een belangrijke broedplaats voor vogels.
"Onbespreekbaar", zei directeur Marco Glastra van Het Groninger Landschap daarom eerder tegen Dagblad van het Noorden. Samen met vijf andere natuur- en milieuorganisaties kondigde hij aan er alles aan te doen om dit tegen te houden. Ook bewoners en lokale politieke partijen protesteerden tegen het plan.
Gisteravond besloot het algemeen bestuur van Hunze en Aa’s niettemin in principe mee te willen werken. Het waterschap is eigenaar van de dijk en kan door het afnemen van 'garanties van oorsprong' van RWE Windpower de door de windmolens opgewekte energie beschouwen als 'zelf opgewekt'. Het zou gaan om een hoeveelheid energie die overeenkomt met circa 60 procent van het totale verbruik van het waterschap.
Randvoorwaarden
Wel stelt het bestuur een aantal randvoorwaarden, die worden opgenomen in een intentieovereenkomst. Zo mag de bescherming die de dijk het achterliggende land biedt niet negatief worden beïnvloed en wil Hunze en Aa’s van RWE Windpower een marktconforme opstalvergoeding.
Ook zal het waterschap in een brief aan de energieproducent de ‘zorgen voor natuur, welzijn en landschap die uit de inspraakreacties naar voren komen’ onder de aandacht brengen. Pas als RWE Windpower belooft hieraan tegemoet te komen, zal de intentieovereenkomst worden ondertekend.
Hunze en Aa’s benadrukt dat het gisteren genomen besluit slechts een eerste stap is in een proces dat nog lang kan gaan duren en waarvan de uitkomst onzeker is. De windmolens moeten namelijk ook passen in het ruimtelijk beleid en daarvoor zijn de provincie Groningen en de gemeente Eemsdelta verantwoordelijk.
Strijd
Het Groninger Landschap kondigt, mede namens de vijf andere natuurorganisaties, aan ‘de strijd voort te zetten’. Ze zeggen er alle vertrouwen in te hebben dat de provincie en de gemeente geen ruimte zullen bieden voor de bouw van windmolens. "Verder praten met het waterschap heeft geen zin, die hebben duidelijk aangegeven zich hier niet verantwoordelijk voor te voelen en leggen de bal bij RWE."
MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht Hunze en Aa’s
Verklaring Het Groninger Landschap