secundair logo knw 1

Het Markermeer met de vuurtoren uit 1839 op schiereiland Marken (bijnaam: Paard van Marken) I foto: Gouwenaar via Wikimedia Commons

Aan de vooravond van het droogteseizoen heeft Rijkswaterstaat al gezorgd voor een normaal zomerpeil van 20 centimeter onder NAP in het IJsselmeer en het Markermeer. Dit heeft ermee te maken dat door een hoge waterstand de voorbereiding anders was dan in voorgaande jaren.

De nationale regenton (zie infograhic) is nu goed gevuld, laat Rijkswaterstaat weten. Hierdoor kunnen het IJsselmeer en het Markermeer in een periode van aanhoudende droogte het noorden van Nederland voorzien van extra water. Sinds 2018 mag het meerpeil in de zomer fluctueren door het flexibel peilbesluit.

De voorbereiding was deze keer ongewoon, aldus Rijkswaterstaat. Het is gebruikelijk om tussen 1 maart en 1 april in beide meren het water vast te houden, om het daarna geleidelijk te verlagen tot het zomerpeil. Dit houdt in dat het water stijgt vanaf het winterpeil van 40 centimeter onder NAP naar 10 centimeter onder NAP en daarna geleidelijk zakt tot het zomerpeil van 20 centimeter onder NAP.

Meteen het meerpeil verhoogd
Dit jaar was deze procedure niet mogelijk vanwege de natte herfst en winter, waarin de waterstanden in het IJsselmeer en het Markermeer erg hoog waren. Het lukte door een combinatie van veel aanvoer van water – neerslag en rivierwater – en harde wind regelmatig niet om het teveel aan water af te voeren naar de Waddenzee via de spuisluizen in de Afsluitdijk.

Het waterpeil was in oktober 2023 gedaald tot het winterpeil, maar door deze omstandigheden vervolgens gestegen tot een beduidend hoger niveau. Dit hield aan tot in februari. Het zorgde soms voor wateroverlast in met name buitendijkse gebieden.

Rijkswaterstaat heeft daarom besloten om meteen al in maart het meerpeil naar 20 centimeter onder NAP te brengen. Hiermee wordt het risico op wateroverlast in buitendijkse gebieden verkleind in het staartje van het stormseizoen.

Geen nadelige gevolgen voor natuur
Deze aanpak heeft volgens Rijkswaterstaat geen nadelige gevolgen voor de natuur. Normaliter wordt in het voorjaar het peil eerst opgezet tot 10 centimeter onder NAP, zodat de kans op onder meer het wegspoelen van nesten wordt verkleind. Dat risico bestaat als later in de zomer het peil verhoogd zou worden vanwege een dreigend watertekort.

Het opzetten is nu echter niet nodig. Vanwege de hoge waterstand hebben vogels die broeden op de grond, al een hogere plek voor hun nest gekozen.

Ook is riet door het hoge water op een natuurlijke manier schoongespoeld. Verder hebben vissen profijt van het gelijkmatige peil. Zij kunnen nu gemakkelijker van het ene naar het andere meer zwemmen via de spuisluizen in de Houtribdijk.

Infographic IJsselmeergebied RWSInfographic van het IJsselmeergebied in het storm- en droogteseizoen I Beeld: Rijkswaterstaat

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Het zou goed zijn als een natuurvergunning werkelijk integraal over de natuur ging en niet alleen sturend op flora en fauna oftewel top-down beleid, dat gemakkelijk het doel mist
“Op zijn wekelijkse persconferentie zei hij afgelopen vrijdag dat het kabinet ‘moet voorkomen dat Nederland vastloopt.” Helemaal met deze uitspraak eens. En het is niet eens moeilijk. De sector die het meeste stikstof uitstoot (de intensieve landbouw, met name de veeteelt) moet fors aangepakt worden, bijvoorbeeld door minder te subsidiëren of simpele regels als ‘de vervuiler betaalt’ te hanteren. Maar gezien de invloed van het agro-industriële complex op de regering wil men deze logische oplossing niet kiezen. Met als gevolg dat Nederland op slot zit. 
Er wordt gesproken over waterschappen en Veiligheidsregio's, maar ik kan niet opmaken of dit ook geldt voor gemeenten. Alleen als het gaat over crises is er een relatie tussen veiligheidsregio en gemeente. Veel vaker heeft een gemeente zelf besluiten te nemen over bijvoorbeeld: strooien als het glad wordt, besluiten of evenementen doorgaan. Denk aan watersport, grote sporttoernooien of een avondvierdaagse. Ik zou het eigenlijk heel normaal vinden als de data van het KNMI - die met belastinggeld is verzameld en bewerkt - niet beschikbaar is voor mede overheden. En ik zie niet in waarom ik daarvoor een commercieel weerbedrijf zou moeten betalen. En wat leveren die dan? En wat is hun verantwoordelijkheid dan?
Frisse wind van de PVV is nuttig. Wijze van Aanbestedingen dient aangepast te worden.
Maak verspillende Nederlanders eerst bewust van hun drinkwater gebruik: gewoon korter douchen ( ik red een normale beurt binnen een minuut) gebruik eerste koude water uit douche voor wc doorspoelen, gebruik altijd de kleine doorspoelknop van je wc. Spoel je vuile vaat nooit voor. Neem hooguit 1x een douchebeurt. Vang regenwater zoveel mogelijk op in regentonnen voor zomers tuin bewateren.💦💦💦