secundair logo knw 1

Foto: Rijkswaterstaat / X

Het is sinds begin deze week gelukt om veel water naar zee te spuien. Hierdoor zakt het peil in zowel het IJsselmeer als het Markermeer momenteel met ruim 10 centimeter per dag, meldt Rijkswaterstaat.

Behalve in deze meren zijn ook de waterstanden in de rivieren aan het dalen. Dat maakte het mogelijk om de Landelijke Coördinatiecommissie Overstromingsdreiging (LCO) vandaag af te schalen. De LCO was sinds 23 december opgeschaald vanwege de toenemende hoogwaterproblematiek.

De afgelopen dagen baarde met name de extreem hoge waterstand in het Markermeer veel zorgen. Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier liet weten dat er tussen Hoorn en Amsterdam een historisch hoog waterpeil is bereikt. De waterstand was 45 centimeter boven NAP en lokaal viel dit nog hoger uit. Het leidde in Volendam en verschillende andere plaatsen tot overstroomde oevers en ondergelopen kelders.

Veel water naar zee gespuid
Inmiddels is de situatie aanzienlijk verbeterd volgens Rijkswaterstaat in een update vanmiddag. “We hebben de afgelopen 24 uur veel water kunnen spuien naar zee. Hierdoor is het peil van het IJsselmeer aanzienlijk teruggezakt. Het water in het Markermeer staat op dit moment nog steeds hoog maar daalt sinds maandag 8 januari 2024 gestaag. Er zijn voldoende spuimogelijkheden naar het IJsselmeer en via de Oranjesluizen naar het Noordzeekanaal. Het peil in beide meren zakt op dit moment ruim 10 centimeter per dag.”

Rijkswaterstaat verwacht dat de dalende trend door blijft zetten voor het gehele IJsselmeergebied. Hetzelfde geldt voor het water in de Rijn en Maas. “De afvoeren bij Lobith en Eijsden gaan langzamerhand terug naar normale waarden voor de tijd van het jaar.” Stroomafwaarts is eveneens een daling te zien.

Regionaal zijn nog hoogwatermaatregelen nodig, bericht de Unie van Waterschappen. “Tijdelijke waterbergingsgebieden blijven in werking of lopen langzaam gecontroleerd leeg. Meerdere waterschappen houden inspecties om de dijken na te lopen op eventuele schade door harde objecten die mogelijk meegesleurd zijn in het hoge water.”

Kritiek van omwonenden Markermeer
Omwonenden van het Markermeer hebben kritiek geuit op Rijkswaterstaat, omdat het waterpeil in het meer ten onrechte hoog zou zijn blijven staan na de zomer. Daardoor was het ondanks waarschuwingen wachten op een overstroming. Volgens Rijkswaterstaat klopt dit niet. De waterstand op het Markermeer en het IJsselmeer is in najaar op het afgesproken winterpeil gebracht, wordt gesteld. De peildaling is op 1 augustus ingezet en conform het protocol verlopen.

Vanwege de extreme weersomstandigheden is de waterstand echter na half oktober op gaan lopen. De wateroverlast rond vooral het Markermeer komt door het slechte weer (veel regen en harde wind) en achtereenvolgende hoogwaterstanden op de grote rivieren. Ook kon er de voorbije weken door opstuwing van de Waddenzee tegen de Afsluitdijk aan slechts beperkt worden gespuid, aldus Rijkswaterstaat.

LEES OOK

H2O Actueel (8 januari): Rijkswaterstaat en waterschappen zien dalende waterstanden en gunstige spuimogelijkheden

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    Niels · 1 years ago
    Ja ja, het zal allemaal wel, nu wel gewoon door blijven spuien tot minimaal NAP -30
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Het zou goed zijn als een natuurvergunning werkelijk integraal over de natuur ging en niet alleen sturend op flora en fauna oftewel top-down beleid, dat gemakkelijk het doel mist
“Op zijn wekelijkse persconferentie zei hij afgelopen vrijdag dat het kabinet ‘moet voorkomen dat Nederland vastloopt.” Helemaal met deze uitspraak eens. En het is niet eens moeilijk. De sector die het meeste stikstof uitstoot (de intensieve landbouw, met name de veeteelt) moet fors aangepakt worden, bijvoorbeeld door minder te subsidiëren of simpele regels als ‘de vervuiler betaalt’ te hanteren. Maar gezien de invloed van het agro-industriële complex op de regering wil men deze logische oplossing niet kiezen. Met als gevolg dat Nederland op slot zit. 
Er wordt gesproken over waterschappen en Veiligheidsregio's, maar ik kan niet opmaken of dit ook geldt voor gemeenten. Alleen als het gaat over crises is er een relatie tussen veiligheidsregio en gemeente. Veel vaker heeft een gemeente zelf besluiten te nemen over bijvoorbeeld: strooien als het glad wordt, besluiten of evenementen doorgaan. Denk aan watersport, grote sporttoernooien of een avondvierdaagse. Ik zou het eigenlijk heel normaal vinden als de data van het KNMI - die met belastinggeld is verzameld en bewerkt - niet beschikbaar is voor mede overheden. En ik zie niet in waarom ik daarvoor een commercieel weerbedrijf zou moeten betalen. En wat leveren die dan? En wat is hun verantwoordelijkheid dan?
Frisse wind van de PVV is nuttig. Wijze van Aanbestedingen dient aangepast te worden.
Maak verspillende Nederlanders eerst bewust van hun drinkwater gebruik: gewoon korter douchen ( ik red een normale beurt binnen een minuut) gebruik eerste koude water uit douche voor wc doorspoelen, gebruik altijd de kleine doorspoelknop van je wc. Spoel je vuile vaat nooit voor. Neem hooguit 1x een douchebeurt. Vang regenwater zoveel mogelijk op in regentonnen voor zomers tuin bewateren.💦💦💦