In Vlaanderen stroomt 2,3 procent van het rioolwater ongezuiverd in waterlopen. 123 Vlaamse waterzuiveringsinstallaties draaien op maximaal 75 procent van de capaciteit.
Dat stelt het Vlaamse parlementslid Peter Van Rompuy (CD&V) na bestudering van de zuiveringscijfers die had opgevraagd bij het Vlaamse ministerie van Omgeving. Volgens de cijfers lozen 152.000 Vlamingen nog altijd vuil water in een beek of rivier, ook al zijn ze aangesloten op de riolering.
Het parlementslid vindt dit ‘opmerkelijk’ en stelt in een reactie in Vlaamse media dat er een te grote kloof is ‘tussen de rioleringsgraad en de zuiveringsgraad’. De parlementariër dringt aan op verbetering van de cijfers.
De Vlaamse minister van Omgeving Zuhal Demir onderstreept dat het inderdaad niet langer kan dat afvalwater de waterlopen vervuilt, schrijft dagblad De Standaard. Demir denkt na of ze 'een stok achter de deur' kan inzetten om alle waterzuiveringsbeheerders tot actie aan te zetten, aldus de krant.
Rioleringsgraad
Los van de zuiveringsgraad, is een flink deel van de Vlaamse huishoudens nog altijd niet aangesloten op het riool, zoals blijkt uit overzichten van de Vlaamse Milieumaatschappij (zie kaartjes). In veel Vlaamse gemeenten is de rioleringsgraad alsook de zuiveringsgraad tussen de 60 en 80 procent (situatie januari 2021).
Volgens de Europese Kaderrichtlijn Water moet Vlaanderen tegen 2024 voor 100 procent zijn aangesloten op het rioleringsstelsel. Dan moet ook al het rioolwater worden gezuiverd.
De Vlaamse regering roept lokale besturen op om te investeren in rioleringsprojecten en stimuleert initiatieven door 75 procent van de investeringskosten voor haar rekening te nemen. Die inzet resulteert erin dat de Vlaamse regering vorig jaar 158 miljoen euro bijdroeg om meer huishoudens aan te sluiten op riolering. Dit jaar zou het gaan om 160 miljoen euro steun aan rioleringswerken.