Breng in verband met het halen van de doelen van de Kaderrichtlijn Water alle relevante wateronttrekkingen en vervuilingsbronnen in kaart en reguleer die via vergunningen. En doe dit voor 2025. Daarom vraagt de Tweede Kamer in een aangenomen motie.
De motie was ingediend door Laura Bromet (GroenLinks) en Eva van Esch (Partij voor de Dieren) en kreeg gisteren steun van een ruime meerderheid. Van de 148 aanwezige Kamerleden stemden 98 voor.
Met een verwijzing naar een eerdere belofte van minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat alles op alles te zetten om in 2027 aan de KRW te voldoen, vragen Bromet en Van Esch de regering:
- om voor 2025 alle relevante onttrekkingen van water en alle relevante vervuilingsbronnen in kaart te hebben gebracht en via vergunningen te hebben gereguleerd;
- om voor 2026 alle onttrekkingen en vervuilingsbronnen die bijdragen aan het overschrijden van Kaderrichtlijn Water-normen via intrekken en beperken van vergunningen zodanig te beperken dat het halen van de normen in 2027 wordt gegarandeerd.
De motie werd gepresenteerd tijdens het Tweeminutendebat Water van 6 juli, maar is toen op verzoek van Harbers nog even aangehouden. Hij wees er onder andere op dat een inventarisatie van alle bekende onttrekkingen met de Kamer zou worden gedeeld en naar aanleiding van het advies van de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) onderzocht zou worden of lozingsvergunningen landelijk digitaal beschikbaar kunnen worden gemaakt. Ook noemde de minister het KRW-impulsprogramma.
Het is uitstel, geen afstel gebleken. De indieners van de motie – en nu ook een Kamermeerderheid – vinden dat snel duidelijkheid moet komen wat er aan de hand is. Volgens hen zijn de opstellers van het Rli-rapport en alle eerdere rapporten van onderzoeken telkens zeer pessimistisch over de kansen dat Nederland erin slaagt om in 2027 de KRW-normen te halen.
Alle legale lozingen en onttrekkingen van water tellen nog steeds op tot een zwaardere belasting dan de KRW toestaat, aldus Bromet en Van Esch. Hiermee voldoen mogelijk alle vervuilers aan de wet, terwijl Nederland zich niet houdt aan Europese afspraken.