secundair logo knw 1

De mobiele Kaumera Extractie Installatie staat nu tijdelijk op het terrein van rwzi Utrecht I foto: Bart Verkooijen

Hoe goed is het mogelijk om de biologische grondstof Kaumera te produceren in een ander klimaat of met een ander soort afvalwater? Dat kan nu met de eerste mobiele Kaumera Extractie Installatie (KEI) vrij gemakkelijk worden onderzocht op verschillende plekken in het buitenland. De installatie wordt momenteel getest bij rioolwaterzuiveringsinstallatie Utrecht en verhuist binnenkort naar Portugal.

Hiermee wordt tegemoetgekomen aan de interesse vanuit andere landen voor de in 2019 gelanceerde Nederlandse innovatie Kaumera. Deze grondstof wordt uit Nereda-slibkorrels gewonnen en kan als vervanger van petrochemische stoffen worden gebruikt voor tal van toepassingen. De mobiele demonstratie-installatie maakt het voor buitenlandse partijen mogelijk om informatie te verkrijgen over de betrouwbaarheid van de techniek en de kwaliteit van lokaal geproduceerde Kaumera, zonder dat zij meteen hoeven te investeren in een grotere installatie.

Positieve eerste resultaten
De mobiele Kaumera Extractie Installatie bestaat uit vier containers en twee tanks en is redelijk soepel te verplaatsen. Op 8 juni is de installatie officieel geopend op het terrein van rwzi Utrecht. De eerste resultaten van de productie van Kaumera uit Utrechts slib worden na een week al ‘zeer positief’ genoemd. In een gezamenlijke beantwoording van een aantal vragen van H2O lichten Waterschap Rijn en IJssel, Royal HaskoningDHV en de Technische Universiteit Delft dit toe.

“In eerste instantie was het plaatsen in Utrecht vooral bedoeld om de installatie op gang te brengen. Bijna alle Kaumera-specialisten in de wereld bevinden zich in Nederland en kunnen zo makkelijk ondersteuning bieden. Uiteindelijk bleek dat er al vrij snel Kaumera van behoorlijk goede kwaliteit gemaakt kon worden. De installatie draaide eigenlijk boven verwachting snel en goed.”

De partijen wijzen erop dat de basisparameters voor de kwaliteit van in Utrecht geproduceerde Kaumera overeenkomen met die van de twee vaste productielocaties in Zutphen en Epe. Er volgen nu nadere analyses, inclusief applicatietesten. Ook komt in de huidige pilot hun verwachting uit dat er zeer eenvoudig aanpassing aan nieuwe locaties en situaties mogelijk is .

Verhuizing naar Portugal
Omdat het voorspoedig gaat in Utrecht, kan de mobiele KEI snel op reis. De volgende stop is een rioolwaterzuiveringsinstallatie in Faro-Olhão, Portugal. De planning is dat begin september de verhuizing plaatsvindt.

Het productieproces van Kaumera in de mobiele installatie (zie infographic) is in grote lijnen hetzelfde als het proces op de productielocaties in Zutphen en Epe. De toelichting: “De mobiele demo-installatie is niet alleen bedoeld om de mogelijkheid van extractie bij diverse Nereda-installaties te onderzoeken, maar ook om gemakkelijk nieuwe varianten voor het extractieproces uit te kunnen testen. Het grootste verschil is dat er in de pilotopstelling geproduceerd wordt in een batch proces en niet in een continu proces. Een voordeel hiervan is dat een batch proces simpel kan worden gedemonstreerd aan klanten. De extractie verloopt verder volgens dezelfde principes.”

Europees onderzoeksproject
De mobiele KEI is ontwikkeld in het kader van het multidisciplinaire onderzoeksproject WATER-MINING, waarin gekeken wordt naar innovatieve, circulaire oplossingen voor waterbeheer. Het door de Europese Unie gefinancierde project staat onder leiding van de TU Delft. Hieraan doen partijen uit twaalf landen mee en er zijn proeflocaties in Cyprus, Italië, Nederland, Portugal en Spanje. Voor de activiteiten die met Kaumera te maken hebben, zijn er naast de TU Delft nog vijf projectpartners: ACCIONA, Águas do Algarve, Lenntech, Royal HaskoningDHV en Wetsus.

Kaumera Infographic mobiele KEI loep Plaatsing van de mobiele Kaumera Extractie Installatie in Utrecht en Faro-Olhão (Portugal) I Infographic: SEALEAU


ONTWIKKELINGEN BIJ KAUMERA

Wat gebeurt er in het algemeen bij Kaumera? Waterschap Rijn en IJssel, Royal HaskoningDHV en TU Delft noemen vier ontwikkelingen:

* Er is een steeds betere grip op de productie van de grondstof en de specificaties voor verschillende testen en toepassingen.
* Momenteel lopen er meerdere onderzoeken voor toepassingen in verschillende sectoren zoals de land- en tuinbouw en de bouw.
* Bij een aantrekkende marktvraag kan de productie eenvoudig en snel worden opgeschaald op de huidige Nereda-locaties.
* Er is nog geen concrete informatie over nieuwe locaties naast Zutphen en Epe. 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.