De plannen voor Rivierklimaatpark IJsselpoort kunnen verder worden uitgewerkt, nu minister Van Nieuwenhuizen en de gemeenten in het gebied hiervoor groen licht hebben gegeven. Het is een van de eerste projecten in het kader van het Programma Integraal Riviermanagement (IRM).
Het rivierklimaatpark wordt gecreëerd in de uiterwaarden van de IJssel tussen Arnhem en Giesbeek. Daarbij worden oplossingen om de rivier meer ruimte te geven gecombineerd met maatregelen voor opgaven als landbouw, natuur en recreatie. Vijf gemeenten (Arnhem, Duiven, Rheden, Westervoort en Zevenaar), het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de provincie Gelderland, Waterschap Rijn en IJssel, Rijkswaterstaat en Natuurmonumenten hebben bij dit initiatief de handen ineengeslagen.
Zij tekenden op 29 oktober een samenwerkingsovereenkomst. Dat gebeurde nadat de betrokken gemeenteraden en minister Cora van Nieuwenhuizen hadden ingestemd met het eerder ontwikkelde voorkeursalternatief. Klimaatrivierpark IJsselpoort is een van de eerste projecten waarin integraal riviermanagement wordt toegepast.
Meer ruimte voor de IJssel
De plannen voor de toekomstige inrichting van het gebied worden de komende jaren gedetailleerd uitgewerkt. De verwachting is dat de werkzaamheden in 2024 starten en in ieder geval tot 2028 gaan duren. Het Rijk stelt 40 miljoen euro beschikbaar voor het project. Dat is twee derde van het budget. Het resterende bedrag van 20 miljoen euro komt voor rekening van de andere partijen.
De bedoeling is te zorgen voor een robuust en klimaatbestendig rivierpark. De IJssel krijgt meer ruimte bij extreem hoogwater en de dijken worden versterkt. Een nieuwe nevengeul bij Westervoort zorgt voor daling van de waterstand en meer natuur. Voor het rivierengebied kenmerkende natuur komt terug. Ook wordt de waterkwaliteit verbeterd. Aanpassingen aan de oevers maken de rivier bij lage waterstanden beter bevaarbaar. Verder is er aandacht voor de ontwikkeling van duurzame bedrijvigheid, landbouw, recreatie en kleinschalige energieopwekking in het gebied.
Vaker veel water naar IJsselmeer
Volgens minister Van Nieuwenhuizen is de IJsselpoort belangrijk voor Nederland, omdat hierlangs het regenwater uit het Europese achterland naar het IJsselmeer stroomt. “Dat is door het veranderende klimaat steeds vaker heel veel water in korte tijd. Water dat we in droge periodes weer hard nodig hebben. Daarom is het goed dat we weer een volgende stap hebben gezet naar een toekomstbestendige IJssel.”
MEER INFORMATIE
Bericht site Rivierklimaatpark IJsselpoort
Toelichting op programma IRM
H2O-artikel: ligt IRM op koers?