Project PHA2USE, een project om natuurlijke plasticvervangers te produceren uit zuiveringsslib, viel vorige week in de prijzen bij de Nationale Conferentie Circulaire Economie. In welke vorm het project doorgaat, is op dit moment nog onduidelijk.
Aan de ontwikkeling van de technologie om de plasticvervanger te maken, wordt inmiddels ruim 10 jaar gewerkt. “In september loopt de huidige projectvorm af”, vertelt Bart Joosse, senior waterketentechnoloog bij Waterschap Brabantse Delta. “Op dit moment evalueren we met de betrokken partijen wat er bereikt is, waar de uitdagingen zitten en welk vervolg PHA2USE kan krijgen.
De winst van de Circular Award Public is volgens Joosse meer dan alleen een aangename verrassing. “Het is een project met veel deelnemers, die allemaal een eigen reden hebben om te participeren. Als vorm van erkenning maakt deze award eigenlijk zichtbaar dat we op de goede weg zijn.”
Tot de betrokken partijen die participeren in PHA2USE behoren naast Brabantse Delta nog vier waterschappen bij dit project (De Dommel, Wetterskip Fryslan, Hollandse Delta en Scheldestromen) en verder ook Stowa, HVC, Aquaminerals en het bedrijf Paques Biomaterials.
“Alle partijen hebben natuurlijk een eigen belang en doelstelling. Als waterschap, betaald van gemeenschapsgeld, hebben we een andere doelstelling dan een commerciële partij” vervolgt Joosse. “Dat is logisch en hebben we ondervangen met een uitgebreide samenwerkingsovereenkomst. Als waterschap streven wij naar een circulaire werkwijze in 2050. Daarbij past het om een hoogwaardig product te maken van de grootste reststroom uit onze zuivering.”
Volgens Joosse zijn er meerdere mogelijkheden voor toekomst van PHA2USE. “Ik denk dat alle partijen de insteek hebben om het project een vervolg te geven. Pas als niet genoeg partijen interesse zouden hebben, zou stoppen een optie zijn. Maar die interesse is er wel. Dan zou er dus gekozen kunnen worden voor een voortzetting van de huidige projectaanpak. Ook mogelijk is een variant waarbij nieuwe partners, hetzij waterschappen, hetzij vanuit de markt, aansluiten.”
Op het terrein van HVC, onderdeel van de gemeente Dordrecht, is enkele jaren geleden een demonstratie-installatie geplaatst. Daar wordt het slib verwerkt tot halffabricaat. Paques Biomaterials verwerkt het vervolgens tot eindproduct, genaamd Caleyda, en wil daarvoor een fabriek gaan bouwen in Emmen. “Er is veel interesse vanuit andere partijen om met Caleyda te werken. De vraag is groter dan het aanbod.”
Een van de toekomstscenario’s voor PHA2USE is dan ook de bouw van een installatie op grotere schaal op het terrein van een rwzi. “In mijn ideale scenario zou dat de volgende stap zijn voor het project. Deze optie is ook zeker onderdeel van het evaluatieproces nu. We kijken nu of we er technisch echt klaar voor zijn of dat het productieproces nog verder onderzoek behoeft. Ik hoop dat er snel duidelijkheid over komt, zodat we vanaf september naadloos door kunnen pakken met de volgende fase van het project.”