De koraalriffen van Bonaire en Curaçao hebben het de afgelopen veertig jaar zwaar te verduren gehad, vooral door lokale menselijke factoren. Het koraal is in hoog tempo vervangen door algensoorten en cyanobacteriematten, blijkt uit onderzoek van Didier de Bakker van Wageningen Marine Research.
Volgens De Bakker gaat de achteruitgang van de koraalriffen bij de twee Benedenwindse eilanden een alarmerende fase in als er niets gebeurt. De koraalbedekking is vergeleken met de jaren zeventig gedecimeerd op dieptes tussen de tien en veertig meter: van gemiddeld 32,6 procent toen naar gemiddeld 9,2 procent in 2013.
Het koraal is vervangen door algensoorten en matten van cyanobacteriën. Ook zijn de riffen veel platter geworden door de achteruitgang van grote rif-bouwende koraalsoorten. Hierdoor wordt het steeds lastiger om de rijke biodiversiteit te ondersteunen.
De Bakker die met zijn onderzoek vorige week promoveerde, noemt de sterke bevolkingsgroei als belangrijkste reden voor de achteruitgang van de koraalriffen van Bonaire en Curaçao. Dat heeft geleid tot een slechtere waterkwaliteit, waardoor ziekteverwekkers gedijen die onder andere enkele snelgroeiende vertakkende koraalsoorten bijna compleet hebben uitgeroeid. Ook overbevissing en de introductie van invasieve exoten hebben een negatieve invloed gehad. Door deze menselijke factoren kunnen de riffen tevens minder weerstand bieden aan de effecten van klimaatverandering.
Wel zijn er nog bijna ongerepte koraalriffen. Hier zijn de plaatselijke omstandigheden gunstig, aldus De Bakker. Hij pleit voor maatregelen als verbetering van het afvalwaterreinigings- en rioleringssysteem, streng toezicht op kustontwikkeling en het herplanten van mangroven. Hiermee kan de lokale menselijke impact op de Caribische riffen worden verminderd.
MEER INFORMATIE
Bericht Wageningen University & Research
Bericht over verbleking koraalriffen