Met de nieuwe tool HydroMonitor lanceert wateronderzoeksinstituut KWR de opvolger van haar eigen programma Menyanthes. Gebaseerd op landelijke databronnen brengt Hydromonitor de externe invloeden op grondwaterstanden in beeld.
“De grondwaterstand wordt beïnvloed door factoren als neerslag, verdamping en grondwateronttrekkingen. De nieuwe tool is, dat gold voor Menyanthes trouwens ook, bedoeld voor hydrologen en ecologen, zodat ze snel en gemakkelijk grondwatertijdreeksen kunnen analyseren. Dat is bijvoorbeeld nodig om vast te kunnen stellen welke effecten een ingreep in de waterhuishouding gaat hebben”, vertelt Sharon Clevers, hydroloog bij KWR. De afgelopen jaren verzorgde zij de ondersteuning voor Menyanthes-gebruikers. Ook was ze intensief betrokken bij de ontwikkeling van de nieuwe tool.
“Menyanthes stamt uit het begin van deze eeuw en was hard toe aan een make-over”, meent Clevers. “De eerste plannen om de oude tool te updaten stammen al uit 2013. Het programma was gevoelig voor bugs en had moeite om grote hoeveelheden data in te lezen. Het was daarom tijd om een echt nieuwe tool te ontwikkelen.”
De nieuwe Hydromonitor is volgens Clevers makkelijker in het gebruik, maar kan wat hydrologische analyses betreft alles wat het oude Menyanthes ook kon. “Het gebruiksgemak is verbeterd. Het is nu bijvoorbeeld eenvoudig mogelijk om gegevens uit diverse projecten te combineren via een centrale database. Hiermee voldoen we aan een belangrijke wens van het gebruikerspanel dat ons heeft geholpen bij het opzetten van de Hydromonitor.”
“We wilden ook graag dat het mogelijk zou zijn om modules aan de tool toe te voegen, dat kon bij Menyanthes namelijk niet”, vervolgt Clevers. “Hydromonitor is zodanig geprogrammeerd, dat we nu verschillende tools kunnen combineren. In de toekomst willen we de tool bijvoorbeeld uit breiden met een module voor de analyse van waterkwaliteit. Dat is voor ons echt wel een grote stap vooruit.”
Tot 1 januari 2023 houden gebruikers van Menyanthes, inmiddels circa 150 organisaties in binnen- en buitenland, ondersteuning vanuit KWR. “We geven de gebruikers de tijd om over te stappen en helpen ze, bijvoorbeeld via demonstratiesessies, ook bij hun overstap. En vanaf volgend jaar gaan we dan helemaal over op de nieuwe tool.”
MEER INFORMATIE