secundair logo knw 1

De landbouw gebruikte in het droge jaar 2018 fors meer water dan in 2017. Boeren onttrokken veel grond- en oppervlaktewater om akkers en grasland te beregenen. In totaal gebruikten ze 302 miljoen kubieke meter water, een toename van ruim 150 procent. Het drinkwatergebruik door huishoudens nam in 2018 met 7 procent toe ten opzichte van een jaar eerder.

Dat stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek, dat zich onder meer baseert op cijfers van koepelorganisatie Vewin van de drinkwaterbedrijven en Wageningen Economic Research (WEcR) van Wageningen University. De boeren kampten in 2018 met de gevolgen van het grote neerslagtekort, waardoor hun gras en andere gewassen verdroogden. 

Gebruik water landbouw Gebruik water landbouw | Bron CBS

 

Drinkwater
Cor Pierik 180 vk Cor PierikHet gebruik van drinkwater in de landbouwsector bedroeg in 2018 bijna 48,9 mln m3, dat is weinig meer dan in 2017 (48,4 mln m3). 
Cor Pierik van het CBS licht desgevraagd toe dat 26 miljoen kubieke meter drinkwater werd gebruikt voor drenking van vee. "De rest is voor overige doeleinden, bijvoorbeeld schoonmaak, spoeling melkinstallaties en ook beregening. Het is niet bekend welk aandeel van het drinkwater is gebruikt voor beregening, maar dat is sowieso zeer beperkt ten opzichte van het grond- en oppervlaktewatergebruik dat hiervoor wordt gebruikt."

In 2018 viel er landelijk gemiddeld 675 millimeter neerslag, waarvan 304 millimeter in april tot en met september. Het langjarig gemiddelde is 847 millimeter per jaar, waarvan 438 millimeter in april-september.

Hoewel de akkerbouwers vier keer meer water onttrokken om hun gewassen te beregenen, was de veehouderij de grootverbruiker. Zij nam meer de helft van het grond- en oppervlaktewatergebruik door de landbouw voor haar rekening. Voornamelijk voor de beregening (78 procent) van grasland, en een klein deel (22 procent) voor drinkwater voor het vee.  

onttrekking van grond en

Huishoudens
Huishoudens gebruikten ook meer drinkwater in 2018, te weten 837 miljoen m3. Omgerekend naar hoofd van de bevolking steeg het watergebruik met 6,5 procent (133 liter per dag). Het was een trendbreuk. In de periode 2003-2017 daalde het huishoudelijk drinkwatergebruik nog met 4 procent. 

De dalende trend in de jaren voor 2018 schrijft het CBS met name toe aan het zuiniger worden van huishoudelijke apparaten. “Zo gebruiken wasmachines en vaatwassers steeds minder water, en worden waterbesparende spoelonderbrekers vaker toegepast in wc’s.”

Oppervlaktewater

onttrekking van zoet en

Op basis van de verzamelde cijfers stelt het CBS ook dat onttrekking van oppervlaktewater (zoet en zout) voor drinkwatervoorziening, landbouw, energievoorziening en industrie, vanaf 2003 is gedaald met 6,8 procent. 

De daling komt volledig op conto van zoet oppervlaktewater, schrijft het CBS. Daarvan is het gebruik met ruim een kwart afgenomen. Gebruik van zout water is over een langere periode (2012-2018) juist toegenomen, met 45 procent. Maar uit de cijfers van het bureau blijkt wel dat sinds 2016 ook de onttrekking van zout water weer daalt.

Ruim 95 procent van het onttrokken water wordt gebruikt als koelwater in de industrie en door elektriciteitscentrales.

MEER INFORMATIE
CBS: Piek watergebruik huishoudens en landbouw in 2018

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.