Golfbrekers die zowel de kust als het leven onder water beschermen. Met dat idee wonnen Mitchell Williams en Frej Gustafsson de afgelopen periode diverse start-up competities, waaronder de publieksprijs van de Impact Challenge die de vier technische universiteiten van Nederland vorige week organiseerden.
Mitchell Williams en Frej Gustafsson studeerden dit jaar af in Aquaculture & Marine Resource Management aan de WUR. Nog tijdens hun studie richtten ze het bedrijf ReShore op. Met dit bedrijf willen ze levende golfbrekers ontwikkelen, die zowel de kust als het leven onder water beschermen. Op dit moment zijn Williams en Gustafsson in gesprek met instellingen in Zeeland, Zweden en Groot Brittannië om hun golfbreker in een pilot te testen.
“Voor het ontwikkelen van onze levende golfbreker zijn we uitgegaan van een bestaand golfbreker-concept,” vertelt Gustafsson. Het gaat om een drijvende constructie die op het eerste gezicht doet denken aan een ruimtesatelliet. De golfbreker bestaat uit een ponton met daaraan bevestigde kooien. De kooien worden met verzwaarde poten op hun plek gehouden. “Ten opzichte van het bestaande ontwerp, zit onze toegevoegde waarde onder water. De kooien creëren een goede leefomgeving voor dieren en planten, bijvoorbeeld oesters, mosselen en zeewier. Deze soorten dragen veel bij aan een ecosysteem.”
Business case
Naast de bijdrage aan het ecosysteem verwachten Williams en Gustafsson ook veel van de samenwerking met commerciële partners als bijvoorbeeld mosselboeren. Williams: “De mosselen die er groeien, kunnen natuurlijk ook weer voor consumptie verkocht worden. Wij geloven dat een golfbreker een combinatie van functies kan vervullen, dus zowel het land kan beschermen als bijdragen aan de biodiversiteit, en een kloppende business case kan opleveren.”
Dat hopen Williams en Gustafsson op korte termijn voor het eerst in de praktijk te bewijzen door een pilot te draaien. Er zijn gesprekken gaande met instellingen in Zeeland, Zweden en Groot Brittannië. Gustafsson: “De Oosterschelde in Zeeland zou wat ons betreft een ideale plek zijn om de proef te draaien, maar de omstandigheden op de drie locaties zijn op zich vergelijkbaar.”
Het concept van ReShore won niet alleen vorige week de publieksprijs van de 4TU Impact Challenge, maar sleepte de afgelopen maanden al de nodige start-up awards in de wacht, waaronder de INNO Challenge van het Wereldnatuurfonds. Ook dingen Williams en Gustafsson nog mee naar de prestigieuze Startup Climate Action. “Voor ons zijn dit soort competities nu de beste manier om fondsen binnen te halen en ons idee onder de aandacht te brengen,” legt Williams uit. “De komende maanden willen we ons focussen op het vinden van onderzoekspartners en het verkrijgen van concrete toezeggingen om van start te kunnen met de pilot.”