secundair logo knw 1

Arnold Jansen (dagelijks bestuurslid WBL, links) en Martijn van den Heuvel (wethouder Weert) tonen een vernieuwde schakelkast I foto: Maartje van Berkel

Waterschapsbedrijf Limburg (WBL) heeft in opdracht van de gemeente Weert de schakelkasten van ruim vierhonderd minigemalen vervangen en tegelijkertijd de communicatie gemoderniseerd. Voortaan worden de pompstationnetjes aangestuurd vanuit de centrale regelkamer van WBL. Dat maakt direct ingrijpen bij een storing mogelijk.

De besturingskasten van alle minigemalen in Weert zijn tijdens een pilotproject van een jaar volledig vervangen. Dat was ook hard nodig, zegt Sef Spee, manager product en markt bij Waterschapsbedrijf Limburg.

Sef SpeeSef Spee

“De schakelkasten waren oud en voldeden niet meer aan de huidige NEN-normen voor veiligheid. We hebben van de nood een deugd gemaakt door meteen de communicatie up te graden naar een realtime protocol. De kasten zijn aangesloten op het digitale systeem van onze centrale regelkamer.”

Realtime communicatie
WBL voert het beheer en het onderhoud van de minigemalen uit namens de gemeente Weert. Het gaat om pompen die bij vierhonderd gebouwen staan waar afvalwater niet wordt afgevoerd met een vrijvervalriool maar met drukriolering. WBL heeft hierbij de PLC-techniek (PLC is een elektronisch apparaat in de vorm van een digitale computer) en realtime werkende bidirectionele communicatie geïnstalleerd, vertelt Spee. “Tevens zijn de pompstationnetjes gekoppeld aan onze eigen besturingsinfrastructuur. Dit geeft grip op de functionaliteit en de ins en outs van deze objecten.”

Daarmee wordt volgens Spee niet alleen de efficiëntie van het beheer verhoogd, maar kunnen ook betere prognoses worden opgesteld over wat in de toekomst nodig is. “Alles draait wat dat betreft om data.” Voor de communicatie gebruikt WBL een standaardtechniek van Siemens. Wel bijzonder is hoe de schakelkasten worden aangestuurd vanuit de centrale regelkamer, zegt Spee. “Hiervoor hebben we de afgelopen vijf jaar een eigen systeem ontwikkeld. Ook de manier van sturen, bewaken en rapporteren is uniek.”

Een groot voordeel is dat een storing bij een minigemaal automatisch wordt gemeld. Voorheen ging er een rode lamp op een schakelkast branden en moest een bewoner of een gemeenteambtenaar zelf de storing signaleren en oplossen. “Wij kunnen nu van afstand zien wat er aan de hand is en direct ingrijpen als dat nodig is. Bijvoorbeeld door de pomp tijdelijk stil te zetten of opnieuw te starten.”

Meerwaarde in waterketen
Weert is de eerste gemeente die op deze manier samenwerkt met Waterschapsbedrijf Limburg. Maar daar blijft het niet bij, verwacht Spee. “Voor meer Limburgse gemeenten verzorgen wij het beheer en onderhoud van grote en kleine gemalen. We zijn nu met een aantal in gesprek om hetzelfde te gaan doen.”

WBL loopt volgens Spee met de toegepaste oplossing voorop in Nederland. “We genereren hiermee meerwaarde in de waterketen.” Hij eindigt met een toekomstbespiegeling. “Data worden de sleutel om te bepalen hoe we omgaan met waterstromen in gemeenten en provincies en ook op grotere schaal. Als je deze stromen goed in kaart hebt, kun je de puzzelstukjes leggen voor de controle daarover. Zover is het nog lang niet, maar door initiatieven als de onze gaat het wel die richting op.”

MEER INFORMATIE
Bericht Waterschapsbedrijf Limburg
 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.