secundair logo knw 1

Mobilisation for the Environment verzoekt Wetterskip Fryslân en de provincie Friesland de Kaderrichtlijn Water na te leven. Volgens de milieuorganisatie is de waterkwaliteit in de Friese wateren er beroerd aan toe. Als de overheden niet adequaat reageren op het verzoek tot handhaving stapt de organisatie naar de rechter, zegt MOB-voorzitter Johan Vollenbroek tegen persbureau ANP.

Hij schrijft in een brief aan de besturen van het waterschap en de provincie dat er in Nederland met betrekking tot het naleven van de Kaderrichtlijn Water sprake is ‘van bestuurlijk falen op alle niveaus’. Met als gevolg, aldus Vollenbroek, dat we kampen met een kwalitatief watertekort, dat de natuur wegkwijnt en dat er met de deadline van de KRW in 2027 een nieuwe juridische patstelling dreigt die het land op slot zal zetten.

Friesland vormt daar geen uitzondering op, alle 24 waterlichamen die aan de KRW moeten voldoen zijn ernstig vervuild, aldus MOB. In zijn brief schetst Vollenbroek bovendien dat Friesland er door de lozing van (vuil) oppervlaktewater mede debet aan is dat de natuur en visstand in de Waddenzee er op achteruit gaan. “In het Waddengebied voldoet het oppervlaktewater onder meer niet aan de normen vanwege de aanwezigheid van 31 verontreinigende stoffen, waaronder kwik”, schrijft Vollenbroek.

Naast kwik, vervolgt hij, gaat het in de binnenzee om arseen, seleen, bestrijdingsmiddelen uit voornamelijk de landbouw, nutriënten deels uit de landbouw, Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen (PAK's) uit voornamelijk de scheepvaart en tributyltin (afkomstig van scheepvaart/antifouling).

Bestrijdingsmiddelen
In Friesland zijn de wateren naast arseen, cobalt, PAK's en nutriënten vooral vervuild met bestrijdingsmiddelen uit de landbouw, schrijft Vollenbroek. “Met name imidacloprid en methylazinfos springen eruit. (…) Imidacloprid is (was) een veelgebruikt insecticide. Het is een neonicotinoïde en een systemisch insecticide, dat zowel werkt via contact als via inname en is ook heel schadelijk voor bijen.”

De MOB-voorzitter trekt daarop de conclusie dat Friesland een provincie is geworden 'waar insecten in het algemeen en met name bijen in het bijzonder niet (meer) welkom zijn'.

Hij ziet de Friese landbouw als veroorzaker en verzoekt daarom provincie en waterschap ‘om alle relevante bronnen van bovengenoemde stoffen binnen de provincie te elimineren’. Dat betekent, aldus Vollenbroek, dat het gebruik van bestrijdingsmiddelen binnen de landbouw dient te worden geminimaliseerd dan wel tot nul teruggebracht moet worden.

In de brief vraagt MOB de provincie en het waterschap de KRW te handhaven, onder verwijzing naar het verslechteringsverbod uit 2009 en de verbeteringseis uit 2015. Aanvullend wil de milieuorganisatie dat de waterkwaliteitsnormen die in 2027 moeten zijn gerealiseerd volgens de KRW, ook worden gehaald.

Voorts wil MOB dat verleende (lozings)vergunningen worden geactualiseerd en waar nodig aangescherpt. Niet vergunde lozingen moeten per direct worden stilgelegd. Ook vraagt de organisatie inzage in lozingsvergunningen, inspectie- en monitoringsrapporten en andere interne documenten waaruit blijkt dat aan het verslechteringsverbod uit 2009 en de verbeteringseis uit 2015 wordt voldaan.

Naar de rechter
De overheden hebben acht weken plus een eenmalige verlengingsperiode van enkele maanden om hierop te reageren, zegt Vollenbroek tegen persbureau ANP. “Bij een afwijzend besluit van de provincie kunnen wij naar de rechter stappen. Er moet druk op de provincie, anders gebeurt er niets.”

In een gezamenlijke reactie laten de provincie en wetterskip aan ANP weten zich te beraden op een inhoudelijke reactie op de brief van Vollenbroek. Ook zeggen beide instanties dat ze een goede waterkwaliteit nastreven, en hierbij nauw samenwerken. “Daarvoor zijn veel maatregelen in gang gezet en uitgevoerd in de afgelopen jaren en ook in de periode 2022-2027 loopt een flink maatregelenpakket.”


Los van de reactie op de brief van MOB meldt Wetterskip Fryslân op zijn website dat het maandag 28 augustus begint met een onderzoek naar de visstand in vier Friese wateren, te weten de Grutte Wielen, de Tsjûkemar, de Dokkumer Ie en de Opsterlânske Kompanjonsfeart. "Met de onderzoeksresultaten kunnen wij de kwaliteit van de Friese wateren verder verbeteren, om te voldoen aan de doelen van de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW)", schrijft het waterschap.

Tijdens het onderzoek wordt gekeken naar aantallen, soorten, het gewicht en de conditie van de vissen. "Daarnaast doen wij op een ander moment in de vier wateren onderzoek naar de waterkwaliteit, waterplanten, algen en kleinere waterdieren. Al deze metingen geven inzicht in de ecologische toestand van het Friese water", staat op de website, waarna een opsomming volgt van de maatregelen die het waterschap neemt om de waterkwaliteit te verbeteren.


LEES OOK
H2O Premium: Milieuorganisatie MOB brengt Kaderrichtlijn Water in stelling

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.