Het bedrijf MTD en Waterschap De Dommel hebben een nieuw concept geïntroduceerd voor het hergebruik van water: de Waterbank. Het gaat om bovengrondse buffermogelijkheden. Op Vliegbasis Eindhoven is de eerste pilot.
Hier is de Waterbank in de vorm van een waterbufferzak afgelopen maandag gelanceerd in aanwezigheid van Barbara Visser, de nieuwe minister van Infrastructuur en Waterstaat. Het idee erachter is om restwater – bijvoorbeeld spoel-, hemel- of oppervlaktewater – een tweede leven te geven en zo verspilling tegen te gaan. Dat kan bij de Waterbank op twee manieren. Een partij kan het restwater opslaan om dit zelf later te gebruiken. Het alternatief is dat de partij het restwater doneert aan een andere partij, om zo grondwatergebruik te voorkomen.
Watergraaf Erik de Ridder van De Dommel vertelde bij de lancering dat de Waterbank goed past bij het streven van het waterschap om water meer vast te houden, gezien de risico’s van droogte en verdroging. “Met De Waterbank hebben we een mooi, zichtbaar initiatief, dat bijdraagt aan onze watertransitie, een fundamentele andere manier van omgaan met water. Elke druppel telt!”
Snelle realisatie
Een van de initiatiefnemers van de Waterbank is Joost Brouwer, die zich bij MTD bezighoudt met research & development. Het is een nieuwe tak van sport voor het Tilburgse bedrijf, vertelt Brouwer. MTD levert mobiele waterinfrastructuur voor grote evenementen, zoals onlangs nog voor de Olympische Spelen in Tokyo.
Deze activiteit kwam vorig jaar door de coronacrisis vrijwel stil te liggen. “Hierdoor ging een groot deel van onze omzet verloren. Daarom was het noodzakelijk om naar de mogelijkheden in andere marktsegmenten te kijken. In een goed gesprek met Waterschap De Dommel is toen het idee van de Waterbank ontstaan.”
Tussen voornemen en lancering zat slechts acht maanden. De technische realisatie van de waterbufferzak verliep soepel, licht Brouwer toe. “De kracht van MTD ligt in operationele activiteiten. We beschikken over veel kennis over het opslaan van water en het aansluiten van waterinstallaties.”
Bovengrondse waterbufferzak
Hoe zijn MTD en Waterschap De Dommel bij de militaire Vliegbasis Eindhoven terechtgekomen? Brouwer legde contact met het Rijksvastgoedbedrijf en die vond de Waterbank een interessant initiatief om aan mee te werken. “Dat leidde tot de vliegbasis als de eerste pilotlocatie. Deze ligt op hogere zandgrond waardoor in de zomer vaak het probleem van droogte speelt. Ook is er bijna geen oppervlaktewater in de buurt. Vogels zouden daarop afkomen en dat is natuurlijk niet goed voor de veiligheid van het vliegverkeer.”
MTD heeft bovengronds een bufferzak met een inhoud van 200 kubieke meter geplaatst. Met behulp van een pompinstallatie wordt de zak in een natte periode gevuld met overtollig regenwater, vertelt Brouwer. “Dit grijze water wordt in een droge periode gebruikt voor onder andere de aanplant van jonge bomen en het besproeien van de sportvelden op de vliegbasis. Tot nu toe gebeurde dat met kraanwater.”
Meer pilotlocaties in Dommelgebied
MTD en De Dommel willen tot eind 2022 ook nog op tien tot vijftien andere locaties ervaring opdoen met de bufferzak van 200 kubieke meter. Het doel is volgens Brouwer dat meerdere partijen zich bij het initiatief voor de Waterbank aansluiten, zodat ook buiten het beheergebied van De Dommel pilotprojecten kunnen worden gehouden.
“We zijn daarover in gesprek met verschillende waterschappen. Zij reageren enthousiast, maar er is nog niets officieel.” Hoe meer partijen zich bij het initiatief van de Waterbank aansluiten, des te beter, aldus Brouwer. “Daarom willen we er een coöperatieve vereniging van maken.”
Het hoeft niet om een waterbufferzak van 200 kubieke meter te gaan, zegt Brouwer. “Het water kan bijvoorbeeld ook worden opgeslagen in een kleinere zak, een container of een silo. Er zijn diverse mogelijkheden voor zowel bedrijven en organisaties als particulieren. Wij willen onderzoeken wat per situatie de best mogelijke oplossing is.”
Miljard liter besparing mogelijk
Hoe zijn de marktkansen? De grote uitdaging is dat potentiële gebruikers de waarde van water inzien, zegt Brouwer. “Zij moeten ervan bewust zijn dat water niet zomaar geloosd moet worden, maar ook goed kan worden hergebruikt. Dat is lastig omdat er zoveel water in Nederland beschikbaar is.”
MTD zet hoog in. Volgens Brouwer is een besparing van een miljard liter water mogelijk, als maar voldoende bedrijven de Waterbank gaan benutten. “Waarom ook niet? Het is een mooie duurzame oplossing in verband met de klimaatverandering.”
MEER INFORMATIE
Website van de Waterbank
Bericht van De Dommel
H2O Actueel: MTD levert voor OS