secundair logo knw 1

De Westerschelde l Foto Unsplash/Tomas Hertogh

Om een geulwand bij Ossenisse te versterken, wil Rijkswaterstaat staalslakken in de Westerschelde storten. Zeeuwse natuurorganisaties zijn kritisch en wijzen op een vorig jaar verschenen rapport van het RIVM, waaruit blijkt dat dit materiaal mogelijk schadelijker is dan gedacht. 

Staalslakken zijn een restproduct uit de staalindustrie. Ze lijken op steen en worden in Nederland in grote hoeveelheden als bouwstof gebruikt, onder andere om de Zeeuwse kust te versterken.  

"Het is een afvalproduct en uit alle onderzoeken blijkt de laatste tijd dat het toepassen van staalslakken onder water misschien niet zo'n goed idee is", zegt Eric Mahieu van de Zeeuwse Milieufederatie tegen Omroep Zeeland. "Wat het voor kwaad kan, moet nog blijken. Maar we weten dat de zuurgraad van het water wordt veranderd en er spoelen allerlei stoffen uit, zoals zware metalen."

Vorig jaar april trokken meerdere Zeeuwse milieuorganisaties al aan de bel. Een onderzoek van het RIVM concludeerde toen dat staalslakken mogelijk schadelijker zijn dan altijd is gedacht. De organisaties vroegen om voorlopig te stoppen met het storten van staalslakken in de Deltawateren. Het Zeeuwse provinciebestuur sloot zich daarbij aan voor wat betreft de Oosterschelde. 

Vergunning
Eind vorig jaar heeft Rijkswaterstaat toch een vergunning aangevraagd om de geulwand 'Ossenisse 2' te versterken met staalslakken. Die is volgens onderzoek van Deltares gevaarlijk instabiel. Als de wand gedeeltelijk instort, kan de vaargeul geblokkeerd raken. Ook kunnen er schorren en slikken wegspoelen. 

Staalslakken zijn een relatief goedkoop bouwmateriaal. Ze bevatten echter wel schadelijke stoffen, die elders tot een extreem lage zuurgraad van het water in de omgeving hebben geleid. Maar Rijkswaterstaat stelt volgens de regionale omroep dat het water in Zeeland altijd in beweging en dat schadelijke stoffen hier voldoende worden verdund.  

Dat overtuigt de natuurorganisaties niet. Zij wijzen op het RIVM-onderzoek, waaruit blijkt dat staalslakken de flora en fauna ernstig aantasten in water dat langere tijd stilstaat. Dat zou een risico kunnen zijn voor de slikken en schorren.

Ecosysteem
Ook betogen ze dat er al te veel PFAS in het water zit en dat de Westerschelde niet aan de normen van de Kaderrichtlijn Water voldoet. "De Westerschelde is ook een leefgebied van alles in ons ecosysteem, niet alleen water om naar te kijken of om schepen over te laten varen", aldus Mahieu.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Willen jullie eens kijken of een EU commissaris voor water niet een goed plan zou zijn. Dan komt er een structurele aanpak in Europa en kan het economische plaatje ook beter ingepast worden. Vooruit kijken is slimmer en gunstiger.
Met alle respect, maar ik kan me weer niet aan de indruk onttrekken dat hier oneigenlijk "behoud" van...ja van wat...? een heel belangrijke rol speelt vanuit oa. Rijkswaterstaat. Nogmaals kijkend naar het totale project van Ir. Lely en de doordachte gevolgen van eea. moeten we dit derde grote inpolder traject gewoon oppakken om meer balans te verkrijgen in alles. En no1, meer woningbouw ruimte wordt er in een klap mee opgelost! Anders mag men aan inpoldering Dogeland gaan denken in de Noordzee..., want we moeten hoe dan ook meer land erbij krijgen om alle problemen op te lossen.  
Is het niet van-den-zotten-in-het-kwadraat dat de rechterlijke macht de overheid moet veroordelen tot het naleven van de door haar zelf gemaakte wetgeving?
"En zij vreesden met groote vreeze!"  staat er in de Bijbel. Wat een negatief stukje. De rechter heeft een dwangsom opgelegd voor 2030. Minister Wiersma heeft nog even de tijd om met een oplossing te komen.
Het zou goed zijn als een natuurvergunning werkelijk integraal over de natuur ging en niet alleen sturend op flora en fauna oftewel top-down beleid, dat gemakkelijk het doel mist