secundair logo knw 1

De Westerschelde l Foto Unsplash/Tomas Hertogh

Om een geulwand bij Ossenisse te versterken, wil Rijkswaterstaat staalslakken in de Westerschelde storten. Zeeuwse natuurorganisaties zijn kritisch en wijzen op een vorig jaar verschenen rapport van het RIVM, waaruit blijkt dat dit materiaal mogelijk schadelijker is dan gedacht. 

Staalslakken zijn een restproduct uit de staalindustrie. Ze lijken op steen en worden in Nederland in grote hoeveelheden als bouwstof gebruikt, onder andere om de Zeeuwse kust te versterken.  

"Het is een afvalproduct en uit alle onderzoeken blijkt de laatste tijd dat het toepassen van staalslakken onder water misschien niet zo'n goed idee is", zegt Eric Mahieu van de Zeeuwse Milieufederatie tegen Omroep Zeeland. "Wat het voor kwaad kan, moet nog blijken. Maar we weten dat de zuurgraad van het water wordt veranderd en er spoelen allerlei stoffen uit, zoals zware metalen."

Vorig jaar april trokken meerdere Zeeuwse milieuorganisaties al aan de bel. Een onderzoek van het RIVM concludeerde toen dat staalslakken mogelijk schadelijker zijn dan altijd is gedacht. De organisaties vroegen om voorlopig te stoppen met het storten van staalslakken in de Deltawateren. Het Zeeuwse provinciebestuur sloot zich daarbij aan voor wat betreft de Oosterschelde. 

Vergunning
Eind vorig jaar heeft Rijkswaterstaat toch een vergunning aangevraagd om de geulwand 'Ossenisse 2' te versterken met staalslakken. Die is volgens onderzoek van Deltares gevaarlijk instabiel. Als de wand gedeeltelijk instort, kan de vaargeul geblokkeerd raken. Ook kunnen er schorren en slikken wegspoelen. 

Staalslakken zijn een relatief goedkoop bouwmateriaal. Ze bevatten echter wel schadelijke stoffen, die elders tot een extreem lage zuurgraad van het water in de omgeving hebben geleid. Maar Rijkswaterstaat stelt volgens de regionale omroep dat het water in Zeeland altijd in beweging en dat schadelijke stoffen hier voldoende worden verdund.  

Dat overtuigt de natuurorganisaties niet. Zij wijzen op het RIVM-onderzoek, waaruit blijkt dat staalslakken de flora en fauna ernstig aantasten in water dat langere tijd stilstaat. Dat zou een risico kunnen zijn voor de slikken en schorren.

Ecosysteem
Ook betogen ze dat er al te veel PFAS in het water zit en dat de Westerschelde niet aan de normen van de Kaderrichtlijn Water voldoet. "De Westerschelde is ook een leefgebied van alles in ons ecosysteem, niet alleen water om naar te kijken of om schepen over te laten varen", aldus Mahieu.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.