secundair logo knw 1

Behoud en herstel van zoetwaterecosystemen, vergroten van de veerkracht van stedelijk water en versterken van waterbestendige voedselsystemen staan centraal op de wateragenda van de VN Klimaatconferentie van Dubai 2023 (COP 28). Nederland en Tadzjikistan, die beide tekenden voor de organisatie van de VN Waterconferentie afgelopen maart in New York, krijgen een leidende rol om de wateragenda uit te voeren.

Dit kondigde de Verenigde Arabische Emiraten, voorzitter van COP28, aan op de World Water Week in Stockholm. Op COP28, die van 30 november tot 12 december wordt gehouden in Dubai, zal de balans worden opgemaakt over de voortgang van het Klimaatakkoord van Parijs. Inzet daarbij is om de hiaten in de uitvoering van het Parijse akkoord te dichten met een nieuw actieplan.

Grote invloed
Water zal veel aandacht krijgen op COP28, schetste voorzitter VAE. "Klimaatverandering heeft een grote invloed op water door overstromingen, droogtes en zeespiegelstijgingen, met gevolgen voor huizen, ecosystemen en bestaansmiddelen. Water is niet alleen essentieel voor het overleven van de mens, zijn gezondheid en voedselsystemen, maar het is ook fundamenteel voor evenwicht in de natuur en behoud van de biodiversiteit”, zei Razan Al Mubarak namens de Emiraten.

Met steun van Tadzjikistan en Nederland zetten de VAE erop in dat de toezeggingen van de VN-Waterconferentie, vastgelegd in de Water Action Agenda, worden nagekomen. Al Mubarak: “Met de COP28 Water Agenda proberen we in samenwerking met Nederland en Tadzjikistan een brug te slaan tussen de inzichten van de VN Water Conferentie en de klimaatgemeenschap, waardoor onze inspanningen op het gebied van adaptatie en mitigatie worden versterkt.”

Geen tijd te verliezen
Tadzjikistan en Nederland pakken de hun toebedeelde leidende rol in de uitvoering van de Water Action Agenda met ambitie op. René van Hell van het ministerie van Buitenlandse Zaken zei: ”Tastbare resultaten op het gebied van water en klimaat tijdens COP28 zijn essentieel. Er is geen tijd te verliezen. We moeten in actie komen, allemaal samen, van leiders uit de publieke tot de private sector. En dat zullen we ook doen.”

De VAE zullen met Brazilië tijdens de COP28 een conferentie houden over waterbestendigheid in voedselsystemen. Die conferentie heeft plaats tijdens de Voedsel-, Landbouw, en Waterdag op de COP28. Het is de eerste dag in zijn soort en zal zich richten op investeringen in innovatie, regeneratieve landbouw en nationale veranderingstrajecten, ondersteund door financieringsmechanismen. Het waterprogramma zal zich richten op zoetwaterherstel en -behoud, infrastructuur voor veerkracht van stedelijk water en geïntegreerd bestuur en beheer van water in voedselsystemen.

 

LEES OOK
Watergezant Henk Ovink over VN Waterconferentie in New York: 'Ik was geëmotioneerd, want ik hoorde inhoudelijke, coherente verhalen vol ambitie'

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.