secundair logo knw 1

Een Mexicaanse delegatie brengt een bezoek aan het paviljoen I foto: NWP

De vakbeurs Aquatech in Amsterdam die vandaag is begonnen, heeft een Nederlands paviljoen met 27 standhouders: van ngo’s tot grotere bedrijven. Acht bedrijven tonen recente innovaties in het speciale Holland Innovation Park. “Het is echt ‘top of the bill’.”

Het Nederlands Paviljoen valt door de omvang en de kleur oranje niet te missen op de beursvloer van Amsterdam RAI. Het is een initiatief van Netherlands Water Partnership (NWP), Water Alliance en ENVAQUA en wordt mede mogelijk gemaakt door het programma Partners voor Water. “Wij zijn ervan overtuigd dat we op deze manier de Nederlandse watersector goed kunnen vertegenwoordigen”, zegt Mirjam van Buchem, project manager events bij NWP.

Mirjam van Buchem Projectmanager 180 vk Mirjam van BuchemEr komen veel bezoekers, merkt Van Buchem op. “Van het paviljoen gaat altijd aantrekkingskracht uit, omdat mensen willen weten wat Nederland te bieden heeft op het gebied van watertechnologie. Ook nodigen we buitenlandse delegaties uit. Zo waren vanochtend Mexicanen op bezoek en komt er later nog een groep uit Maryland.”

Het is na 2019 voor de tweede keer dat het huidige ontwerp van het Nederlands Paviljoen wordt gebruikt voor Aquatech. De bedoeling is om dit ook te gebruiken bij buitenlandse beurzen maar daar kwam het nog niet van door de coronacrisis, vertelt Van Buchem. “We hebben de laatste tijd erg veel online gedaan en zijn nu blij om weer op een beurs te staan.”

Diversiteit van standhouders
In het paviljoen hebben 27 bedrijven en organisaties een stand. Van Buchem: “Het is een mooie diversiteit van exposanten: van ngo’s tot grotere partijen. Er zijn veel loyale deelnemers die ook naar beurzen in het buitenland meegaan.”

Acht bedrijven zijn ondergebracht in het aparte onderdeel Holland Innovation Park. “Hier tonen door Water Alliance geselecteerde bedrijven innovaties die korter dan vijf jaar zijn. Het is echt ‘top of the bill’. De innovaties hebben al diverse prijzen gewonnen, ook in het buitenland.”

Deelnemers vonden het dit jaar wel spannend een commitment aan te gaan, zegt Van Buchem. “Ze vroegen zich af wat er nu zou kunnen en moesten al in juli beslissen. Sommige deelnemers hebben een kleinere stand dan anders. Het is alvast goed er te zijn om weer mensen te ontmoeten, nieuwe leads te krijgen en geïnspireerd door anderen te raken. Dat is het belangrijkste.”

Nieuwe leads
Vooral het krijgen van nieuwe leads is volgens Van Buchem een voordeel van de beursdeelname. In coronatijd was dat moeilijk. "Wij hebben van alles geprobeerd, zoals online beurzen. Iedereen zegt dat zij het met bestaande klanten wel online redden maar dat voor nieuwe contacten alle zintuigen nodig zijn. Dat kan alleen op een beurs als Aquatech. De deelnemende bedrijven en organisaties hebben dit jaar extra hun best gedaan. Er zijn nog meer demonstraties dan voorheen.”

De belangstelling op de eerste dag valt Van Buchem niet tegen. Ze ziet meteen volle gangen. “Dat is wat we wilden. Wij zijn bijvoorbeeld een beetje verbaasd dat Mexicanen de moeite nemen om hiernaar toe te komen.” Het is wel meer een Europees evenement dan gebruikelijk, vervolgt Van Buchem. “Gewoonlijk zijn er veel Amerikanen en Chinezen en nu niet.”

Techniek zien
Het Friese bedrijf Acquaint heeft een stand in het Holland Innovation Park. “Wij presenteren onze intelligente oplossing voor de restlevensduur van leidingen door middel van Aquarius en de Pipe Scanner”, vertelt chief technology officer Frank van der Hulst. “Hiermee kan de technische leeftijd van pijpen worden vastgesteld en daarnaast veel onnodige vervanging worden voorkomen. Drinkwaterbedrijven en waterschappen kunnen het gemakkelijk toepassen.”

Het is voor Acquaint belangrijk dat internationale klanten deze oplossing nu met eigen ogen kunnen zien. “Het was voor ons in coronatijd lastiger om met klanten in het buitenland in contact te komen en ik denk dat elk bedrijf dat wel heeft meegemaakt. Online kunnen leidingeigenaren niet goed een mening vormen over hoe zo’n techniek werkt. Dat is hier wel mogelijk.”

Verder is het volgens Van der Hulst interessant om weer met Nederlandse klanten in contact te komen. “De beurs is daarvoor nu een van de eerste fysieke mogelijkheden. Iedereen komt toch even langs.” Van der Hulst vindt het rustiger dan voorheen maar hij maakt zich daarover niet druk. “We zien de komende dagen wel wie er allemaal komen. Onze stand trekt genoeg bekijks.”

Duurzaam ontwerp
Van Buchem vertelt dat duurzaamheid een belangrijk aspect is bij het ontwerp van het Nederlands Paviljoen. “Wij streefden ernaar dat alle materialen kunnen worden hergebruikt, al zijn er nog verbeterpunten. De grote banner die een waterlandschap weergeeft, is bijvoorbeeld gemaakt van recyclebare petflessen.”

In het paviljoen zijn er dagelijks presentaties, zoals pitches van de bedrijven op Holland Innovation Park. Voor de Hollandse sfeer is er morgen een lunch met kroketten. En vrijdag 5 november – de slotdag van Aquatech – wordt een speciale Nederlandse dag gehouden, met presentaties in de Innovation Hub.

Zeilster Marit Bouwmeester is donderdag aanwezig voor een Q&A. Zij won achtereenvolgens zilver, goud en brons op drie Olympische Spelen. Van Buchem: “Wij zijn benieuwd wat we van haar sportmentaliteit kunnen leren. Marit gaat voor goud en dat willen we ook wel op de beurs.”


STANDHOUDERS NEDERLANDS PAVILJOEN

D2D Water Solutions B.V. / RWB Water / 
NIQO systems / CirTec / Titan Salt / 
ESEP Milieutechniek / WaterCampus / 
Van Essen Instruments BV / Landustrie / 
MTD / Bosman Watermanagement / 
City of Rotterdam / Van Remmen / 
Lenntech / Villagepump / Hal24K / 
NLinBusiness / Join the Pipe / NWP

In Holland Innovation Park:
Acquaint + Wafilin / DeSaH / 
Ferr-Tech / Van Remmen UV Techniek /
Rolapac / Hydraloop / 
EMI Twente / Uvox

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.