De Nederlandse Waterschapsbank heeft een Waterinnovatiefonds opgericht. Het fonds gaat innovatieve projecten van waterschappen co-financieren. De innovaties moeten breed toepasbaar zijn en bijdragen aan de verduurzaming van Nederland, laat de bank weten. Het fonds wordt op afstand van de bank geplaatst, een speciaal comité zal aanvragen voor financiële bijdragen beoordelen.
De oprichting van het NWB Waterinnovatiefonds is vandaag wereldkundig gemaakt. De plannen dateren uit 2018, met de jaarlijkse verkiezing van de Waterinnovatieprijs als aanleiding. NWB is sponsor van de prijs, een initiatief van de Unie van Waterschappen. “Als jurylid heb ik daar de afgelopen jaren hele goede initiatieven voorbij zien komen. Vaak blijven deze innovaties nu nog in de ontwikkelfase hangen en we hebben het NWB Waterinnovatiefonds opgericht om ze verder te helpen”, vertelt Lidwin van Velden, directievoorzitter van de NWB Bank.
Veel innovaties redden het niet omdat in het traject tussen de ontwikkeling en introductie in de markt vaak cash-flowproblemen ontstaan, een risicovolle fase die in de financieringswereld de valley of death wordt genoemd. Met een financiële bijdrage uit het fonds wil de bank innovaties in de watersector meer kans geven om deze periode te overbruggen. Een initiatief dat past bij de ambitie van NWB Bank om een rol te spelen in de verduurzaming van Nederland.
Revolverend
Het is een revolverend fonds, vertelt Van Velden, wat betekent dat geld uit succesvolle projecten weer terug moeten vloeien in het fonds. Het fonds verstrekt eigen of achtergesteld vermogen in de vorm van een lening. De bijdrage is maximaal 50 procent van het totaal benodigd risicodragend vermogen tot een maximum van 2 miljoen euro per project, vertelt de directievoorzitter.
Voorwaarde is dus dat er co-financiers worden gezocht die ook bijdragen. Zo moet een waterschap zelf minimaal een derde van de kosten van het ingediende project voor zijn rekening nemen, aldus Van Velden.
Aanvragen voor een financiële bijdrage worden beoordeeld door een Investment Committee onder voorzitterschap van Joost Buntsma, directeur van de Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (STOWA). Dit comité zal aan de hand van een aantal criteria de aanvragen beoordelen. Een van de voorwaarden is dat er een aparte entiteit voor het project wordt opgericht met een deugdelijke businesscase.
Apart bestuur
Er komt een apart bestuur met Stefan Kuks, dijkgraaf van waterschap Vechtstromen, als voorzitter. Hij zegt: “Er zijn ontzettend veel mooie innovaties in de waterschapswereld, onder andere op het gebied van klimaatadaptatie, klimaatmitigatie, biodiversiteit en circulaire economie. We willen met behulp van het fonds deze innovaties opschalen om ze vervolgens op meerdere plekken in Nederland maar misschien ook in het buitenland toe te passen.”
Het bestuur van het fonds bestaat verder uit Riksta Zwart, directeur Waterbedrijf Groningen, en Pieter Janssen, secretaris-directeur Hoogheemraadschap van Delfland.
MEER INFORMATIE
NWB-waterinnovatiefonds.nl