Om de waterkwaliteit van de Hollands Ankeveense Plassen te verbeteren, bouwt Waterschap Amstel, Gooi en Vecht een nieuw gemaal. Dat moet ervoor zorgen dat fosfaatrijk water niet meer in de plassen terechtkomt, maar naar een andere plek in de polder wordt afgevoerd.
Het water in de Ankeveense Plassen, een Natura 2000-gebied is de laatste vijftig tot zestig jaar langzaam troebel geworden, vertelt Jaap Hofstra van het waterschap in een filmpje op de website van de Provincie Noord-Holland. "Van origine was het heel helder, met waterplanten en alle dieren die erbij horen. Maar veel van dat onderwaterleven is nu verdwenen."
Dat komt volgens hem door de algengroei, die welig tieren in de plassen omdat er veel voedingsstoffen zoals fosfaat in het water zit. Planten en dieren als fonteinkruid, kranswier en snoek hebben het daartegen moeten afleggen.
Natuurherstel
Amstel, Gooi en Vecht (AGV) voert nu verschillende natuurherstelmaatregelen uit om de doelen van de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) te behalen. Een van deze maatregelen is de bouw van een nieuw gemaal aan de Loodijk in Ankeveen.
"Dat moet het water uit het oosten afvoeren, zodat het niet meer in de plassen terechtkomt", verklaart Hofstra in het filmpje. "En zodat de kranswieren, de fonteinkruiden en de snoek weer terugkeren."
Huidige gemaal
In het gebied staat al wel een gemaal, maar dat zorgt er juist voor dat het fosfaatrijke water vanuit het oostelijk deel van de polder richting de Ankeveense Plassen wordt getrokken, aldus een woordvoerder van AGV. "En dat is ongewenst."
Aannemer van Oostrum Westbroek heeft eind maart de opdracht gekregen voor de bouw van het gemaal en is daar inmiddels mee begonnen, de oplevering wordt verwacht in januari 2024. De kosten worden gedragen door het waterschap en de Provincie Noord-Holland.